Onverbeterlijke wegpiraat moet bijna drie jaar cel in

© JH
Redactie KW

Een 34-jarige man uit Veurne heeft een zware veroordeling opgelopen in de politierechtbank van Veurne. De wegpiraat kreeg meer dan 2,5 jaar cel én een uitbrander: “Het verkeer is als een gezelschapsspel en u mag niet meer meedoen”, sprak de rechter.

De 34-jarige Bart S. uit Veurne rijgt al sinds 2006 de verkeersovertredingen aaneen. Hij heeft er intussen al 21 op zijn palmares staan waaronder zware overtredingen als dronken rijden, sturen onder invloed van drugs en rijden terwijl zijn rijbewijs al ingetrokken is.

De man doet echter altijd maar verder. Dat deed hij ook in maart en april vorig jaar. Eerst werd hij in Veurne betrapt toen hij reed onder invloed van amfetamines. Zijn rijbewijs werd alweer ingehouden, maar dat deerde S. niet. Een maand later werd hij betrapt in Diksmuide toen hij een verkeersongeval veroorzaakte. S. reed achteraan in op een wagen en pleegde vluchtmisdrijf.

Gezelschapsspel

Bovendien mocht hij toen geen auto besturen. Op zijn proces toen daagde S. niet op. Hij werd bij verstek veroordeeld en werd lichamelijk ongeschikt bevonden om nog een wagen te besturen. Hij werd intussen opgepakt en zit achter tralies. S. kwam de politierechter maandag vragen om milder te zijn in zijn straf. De procureur kon er absoluut niet mee lachen: “mildheid? We zouden strenger moeten zijn! U trekt zich niets aan van de regels!”

Ook de rechter was niet mals. “Het verkeer is zoals een gezelschapsspel”, sprak hij. “Er zijn regels die gevolgd moeten worden. Aan wie zeurt of vals speelt wordt gezegd: jij mag niet meer meedoen. Buiten in het spel. Wel, dat is wat wij in het verkeer ook doen. Ik geef maximale kansen aan mensen die ze benutten, maar niet als je ze niet grijpt.”

Bart S. kreeg daarop een zware straf: 2 jaar en 9 maanden cel, anderhalf jaar rijverbod en 6.480 euro boete. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier