Onverbeterlijke dief riskeert nieuwe celstraf van vier jaar

De beide beklaagden zaten twee tot drie maanden in voorhechtenis. © Getty Images
Redactie KW

Onverbeterlijk. Zo omschreef de openbare aanklager een 36-jarige man uit Stasegem (Harelbeke) die zich nog maar eens voor de rechtbank moest verantwoorden voor een reeks inbraken en diefstallen. Hij zat al zowat de helft van zijn leven in de cel door vorige veroordelingen.

Een reeks inbraken in jeugd- en verenigingslokalen en bij apothekers leverde Steven V. al in 2015 42 maanden celstraf op. Ook toen was hij pas enkele maanden op vrije voeten na een verblijf van zeven jaar in de cel.

Bij apothekers stapte bij binnen, vroeg naar een product waarvoor de apotheker even naar achter moest en graaide vervolgens in de kassa. Die manier van werken bleef hij ook dit keer hanteren. Apotheek Verstraete uit Kortrijk kreeg al vier keer met Steven V. af te rekenen.

Agent gespuwd

Zijn trucje om levertraan te bestellen zodat de bediende even de toonbank moest verlaten, werkte dit keer niet. Hij bleef dan maar in een hoekje hangen. Na zijn vertrek bleken een leesbril en een inleghak verdwenen.

Steven V. sloeg ook toe bij Track 75 in Harelbeke, Howest in Kortrijk, een frituur, warenhuis Delhaize in K in Kortrijk,… Daar zou hij op 17 maart een agent in het gezicht hebben gespuugd, maar dat ontkende hij. Voor de openbare aanklager is de maat vol. Hij eiste een nieuwe effectieve celstraf van 4 jaar.

Remmingen

“Telkens hij uit de cel komt, staat hij er alleen voor en pleegt hij nieuwe feiten”, bekende zijn advocaat. “Er is maar één stabiele figuur in zijn leven: zijn moeder. Hij liet zich al in een psychiatrisch centrum opnemen en nam zware kalmeringsmiddelen. Maar als hij die niet neemt, vallen zijn remmingen weg, krijgt hij black-outs,…”

Steven V. ontkende dat hij in Delhaize een agent in het gezicht gespuwd zou hebben. “Van mijn diefstal zijn er camerabeelden maar van het vermeende spuwincident toevallig niet, vreemd”, vond hij. “Ik heb spijt van al mijn daden. In schaam me voor mijn moeder”, besloot V. Vonnis op 14 december. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier