Ontsnapte gevangene krijgt drie jaar cel na wilde achtervolging in Knokke

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 42-jarige Waal veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf voor gewapende weerspannigheid en diefstallen. De verdachten werden afgelopen zomer na een wilde achtervolging ingerekend op de Zeedijk van Knokke. Achteraf bleek dat Geoffrey C. enkele maanden eerder ontsnapt was uit de gevangenis van Saint-Hubert.

Op 1 augustus gingen de mannen uit Bergen in het Zeeuws-Vlaamse Sluis aan de haal met een geparkeerde Mercedes. Dankzij het trackingsysteem van de wagen kon de politie van Damme/Knokke-Heist hen onderscheppen, maar de beklaagden reden gewoon door. Tijdens een wilde achtervolging werden snelheden tot 150 kilometer per uur gehaald. De politiemensen moesten meermaals opzijspringen en in de Kustlaan loste de politie zelfs een schot. Uiteindelijk kwam het voertuig op de Zeedijk tot stilstand tegen een stenen bol.

Verder onderzoek wees uit dat de verdachten ook in aanmerking komen voor enkele diefstallen in Blankenberge. Op de camping waar ze verbleven werd onder andere parfum en een gsm buitgemaakt. De kompaan van de bestuurder werd voor die feiten wel vrijgesproken. Joachim Z. (35) werd voor zijn rol in de achtervolging tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Aanvankelijk werd gedacht dat Grégory C. was aangehouden voor de feiten in Knokke. Pas toen die man een verkeersboete kreeg, kwam aan het licht dat Geoffrey C. de naam van zijn broer had gebruikt. Geoffrey C. was immers in maart ontsnapt uit de gevangenis van Saint-Hubert. Daar zat hij onder andere een veroordeling tot acht jaar cel uit voor een gewapende overval op een seksshop in Namen.

De advocaat van C. vroeg de vrijspraak voor gewapende weerspannigheid, omdat de beklaagde nooit de bedoeling had om op de politie in te rijden. “Hij moet nog zitten tot 2026, ik kan alleen maar vragen om zijn situatie niet nog uitzichtlozer te maken”, aldus meester Dieter Dewulf. De rechter ging daar niet op in en veroordeelde C. tot drie jaar effectieve gevangenisstraf. Het OM had slechts 30 maanden cel gevorderd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier