Ontslagen pastoor uit Heuvelland ontkent vermeende zedenfeiten

Redactie KW

Vrijdag kwam aan het licht dat de pensionering van de Heuvellandse pastoor Daniël D. eigenlijk een ontslag was. Bisschop Jozef De Kesel heeft de 73-jarige priester oneervol ontslagen wegens vermeende zedenfeiten met een minderjarige. De pastoor ontkent nu de aantijgingen.

De vermeende feiten zijn meer dan twintig jaar oud, uit de tijd dat de priester les gaf in het Heilig Hartcollege in Waregem, en zijn dus verjaard. Een slachtoffer had al een schadevergoeding gekregen, maar de priester mocht in functie blijven. In het najaar van 2014 bekend raakte dat drie West-Vlaamse priesters, van wie geweten was dat ze zich hadden bezondigd aan zedenfeiten, ook zonder problemen hun pastoraal werk hadden mogen voortzetten. De Kesel kwam onder vuur te liggen en moest over de dossiers uitleg gaan geven in de parlementaire commissie Seksueel Misbruik in de Kerk. Nadat de storm was gaan liggen, besliste de bisschop uiteindelijk ook om de 73-jarige priester Daniël D. uit Heuvelland te ontslaan. Hij werd op 1 januari opgevolgd door pastoor Igor de Bliquy van de federatie Zalige Margareta uit Ieper.

“Mijn proces werd blijkbaar al in de media gevoerd dus wat kan zou ik daar nu nog aan kunnen doen”

De pastoor in kwestie reageert gelaten op de beschuldigingen. “Wat moet ik daarop zeggen? Ik werd al in heel Vlaanderen door het slijk gesleurd en uitgemaakt voor het vuil van de aarde. En dat voor zaken die helemaal niet waar zijn. Ik heb nog niets vernomen van het parket, dus ik weet helemaal niets van een eventueel proces. Maar het proces werd blijkbaar al in de media gevoerd dus wat kan zou ik daar nu nog aan kunnen doen? Ik kan alleen zeggen dat het niet waar is. Ik krijg wel veel reacties van mensen die nog sympathie voor mij hebben en weten dat ik dat niet kan gedaan hebben. Hoe ik de afgelopen dagen beleefd heb? Daar wil ik nu zo weinig mogelijk over zeggen.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier