Ontploffing oliebollenkraam in Lichtervelde onthult zwartwerk: boete voor foodtruckbedrijf

Een Antwerps foodtruckbedrijf heeft in de Brugse strafrechtbank een geldboete gekregen van 48.000 euro, waarvan vier vijfden met uitstel, voor zwartwerk en welzijnsinbreuken. Het gesjoemel kwam aan het licht na een explosie in een oliebollenkraam in Lichtervelde.

© foto TV

Naar aanleiding van de ‘Family Fashion Day’ stond op zaterdag 7 oktober 2017 een oliebollenkraam opgesteld voor de kledingzaak Artex Fashion langs de Stegelstraat in Lichtervelde. Maar kort na de middag liep het mis. Tijdens het verwisselen van gasflessen ontplofte het kraam. De twee mensen die in het kraam aan de slag waren liepen als bij wonder slechts lichte verwondingen op. Maar de materiële schade was wel aanzienlijk. Het kraam was volledig vernield en drie ruiten van de kledingzaak barstten. Ook de gevelbekleding raakte beschadigd.

Volgens de zaakvoerster van het Antwerpse cateringbedrijf dat het oliebollenkraam uitbaatte waren de twee werknemers als vrijwilligers aan de slag, maar onderzoek wees uit dat ze als werknemers in het zwart werkten. De inspectie stelde ook inbreuken op de welzijnswet vast. Zo was de slang van de gasfles niet gecontroleerd en kregen de werknemers geen schriftelijke veiligheidsinstructies.

Ontploffing oliebollenkraam in Lichtervelde onthult zwartwerk: boete voor foodtruckbedrijf
© foto TV

Het bedrijf kreeg aanvankelijk een minnelijke schikking van 3.000 euro, maar omdat die niet betaald werd kwam de zaak voor de rechtbank. “Mijn cliënt was niet op de hoogte van de complexe wetgeving”,stelde de advocaat van het Antwerpse bedrijf. “De zaakvoerster had de veiligheidsvoorschriften mondeling uitgelegd.” De raadsman drong aan op een zo mild mogelijke bestraffing. Het arbeidsauditoraat vroeg voor alle inbreuken samen een geldboete van 72.000 euro. Maar de rechter hield het vrijdag op een boete van 48.000 euro, waarvan vier vijfden met uitstel.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.