Ontevreden werknemer steelt uit wraak kluis uit restaurant in Knokke

Een keukenmedewerker van een restaurant in Knokke-Heist stal de kluis – met daarin zo’n 5.000 euro – van zijn eigen werkgever. De man brak binnen en haalde de kluis uit de muur. “Maar we herkenden hem al snel op de camerabeelden”, zegt de zaakvoerder.

Een 61-jarige werknemer van restaurant Le Héros in Knokke-Heist zat even in de cel omdat hij de kluis van zijn baas had gestolen. Die had hem even voordien bedankt voor bewezen diensten. De man werkte er sinds september in de keuken, maar bleek geregeld te stelen uit het restaurant. “Op de camerabeelden zag ik hoe hij voedingswaren mee naar huis nam”, zegt zaakvoerder Stefaan Lammens. “Hij kende niets van de keuken, maar uit compassie gaf ik hem werk als extra. Hij kwam hier enkele uren per week helpen. De kok werd zot van hem, maar ik hield hem aan boord. Tot ik merkte dat hij stal.”

Herkend aan zijn neus

Werknemer J.S. werd aan de deur gezet. Omdat hij naar eigen zeggen te laat betaald werd voor december besloot hij om het heft in eigen handen te nemen. Zondagnacht trok hij naar de brasserie en forceerde er het kelderluik. Hij kende uiteraard zijn weg binnen en drong het kantoor van de zaakvoerder binnen. Daar nam hij de kluis – met daarin om en bij de 5.000 euro – mee. Maar de Nederlander werd uiteraard al snel verdacht. “Op de camerabeelden kwam hij nogal goed in beeld”, zegt de zaakvoerder. “Hij was goed ingepakt en had een muts op, maar hij is nogal groot en ik herkende hem aan zijn neus.”

De politie kwam dan ook snel bij de zestiger uit. Die bekende de feiten onmiddellijk. Het was hem naar eigen zeggen echter niet om het geld in de kluis te doen. “Hij kan niet tegen oneerlijkheid”, zegt zijn advocaat Maxime Van Winkel. “Hij vond dat hij niet correct vergoed was en wilde dat aankaarten. Hij heeft die kluis genomen om zijn baas een hak te zetten. Niet om zelf het geld te nemen waarvan hij meende dat hij er recht op had.”

“Hij weet dat hij fout zat”

De onderzoeksrechter besloot om de dief aan te houden. Het feit dat hij eerder al voor gelijkaardige feiten veroordeeld werd, sprak niet bepaald in zijn voordeel. Vanmorgen verscheen de man een eerste keer voor de raadkamer in Brugge. Die besliste dan al om hem voorwaardelijk vrij te laten. Tot grote tevredenheid van zijn advocaat. “Het is goed dat de voorhechtenis niet als een straf gebruikt wordt”, zegt meester Van Winkel. “Die man weet dat hij fout zat en zal daar later zijn straf wel voor krijgen.”

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.