Onderzoek naar vadermoord in Boezinge afgerond: zoon (31) klaar voor assisenproces

© TP
© TP
Redactie KW

Het onderzoek naar de moord op Ghislain Vandecasteele (55) uit Elverdinge (Ieper) is afgerond en klaar om door het hof van assisen behandeld te worden. De raadkamer van Ieper verwees Ghislains zoon Cedric (31) door naar de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent, de voorlaatste stap richting assisenhof. “Een heel spijtige zaak waar hij kapot van is”, klinkt het bij zijn advocaat Johan Platteau.

Op 25 juli 2019, een bloedhete zomerdag, arriveerde aannemer Ghislain Vandecasteele aan de woning van zijn zoon Cedric in de Molenstraat in Boezinge (Ieper). Hij zou er een handje toesteken bij verbouwingswerken aan de woning. Vooraan moest een groot vierkant gemetseld worden om als plantenbak te fungeren. Niets wees op een drama, tot zoon Cedric plots in woede ontstak en zijn vader met een keukenmes te lijf ging. Met minstens 6 messteken doodde hij zijn eigen vader. Wat hem precies bezielde, is tot vandaag nog altijd niet helemaal duidelijk. Zelf herinnert hij er zich nauwelijks iets van.

Mogelijk handelde Cedric V. onder invloed van cocaïne en speelde het drugsgebruik een rol bij het drama. Mogelijks had vader Ghislain dat ook opgemerkt en ontspon zich daarover een discussie, met de fatale messteken tot gevolg. Het al dan niet drugsgebruik van de zoon zal tijdens het proces wellicht een punt van discussie vormen. Een psychiater oordeelde alvast dat hij toerekeningsvatbaar was en zich dus voor zijn daden kan verantwoorden.

Sinds de fatale 25 juli 2019 verblijft Cedric V. in de gevangenis. “Ik heb hem leren kennen als een aangename jongen”, aldus zijn advocaat Johan Platteau. “Hij heeft enorm veel spijt van wat er is gebeurd. Het is een echt familiedrama, hij is er kapot van.” Het is nu aan de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent om de zaak uiteindelijk naar het West-Vlaamse hof van assisen te sturen. Verwacht wordt dat hij tot aan het assisenproces in de cel zal blijven. Of dat nog dit jaar zal plaatsvinden, is onduidelijk. De planning van de West-Vlaamse assisenzaken liep door corona heel wat vertraging op. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.