Onderzoek naar moord op Sofie Muylle ‘in eindfase’

Op 22 januari 2017 werd het lichaam van Sofie Muylle gevonden. © GF
Laurens Kindt

De Brugse raadkamer heeft dinsdagmorgen de aanhouding van Alexandru Caliniuc, de Roemeen die verdacht wordt van de moord op de Roeselaarse Sofie Muylle (27), met twee maanden verlengd. Het onderzoek zou ondertussen in een eindfase beland zijn.

Op 22 januari 2017 vonden wandelaars het lichaam van de Roeselaarse schoonheidsspecialiste Sofie Muylle onder het staketsel van een restaurant op het strand van Knokke. De vrouw bleek seksueel misbruikt te zijn. Na een maandenlange zoektocht werd eind juni van dat jaar in Roemenië de 24-jarige Alexandru Caliniuc opgepakt. De man werd uitgewezen naar België en bekende dat hij Sofie Muylle die nacht had ontmoet op het strand en het meisje misbruikt had. De man ontkent echter dat hij haar gedood heeft. Het gerecht stelde een tienkoppig college van deskundigen samen om de doodsoorzaak van de vrouw uit te klaren, maar op basis van hun rapport blijft de verdediging volhouden dat er van moord geen sprake kan zijn. Het Brugse parket wil Caliniuc voor het hof van assisen brengen en gaat dus wel uit van de tenlastelegging van moord. De onderzoeksrechter breidde de mogelijke tenlasteleggingen ondertussen ook uit naar verkrachting, foltering en aanranding, telkens met de dood tot gevolg. Als een eventueel hof van assisen de verdachte zou vrijspreken voor moord, dan riskeert hij voor die kwalificaties alsnog een straf tot dertig jaar cel.

Begin december vorig jaar organiseerde het gerecht een grootschalige reconstructie van de feiten. Op het strand van Knokke toonde de verdachte toen hoe hij het lichaam van Sofie Muylle versleepte. De vader van het slachtoffer woonde die reconstructie ook bij. Ondertussen zijn de speurders grotendeels klaar met hun werk. Zo is ook het moraliteitsonderzoek van zowel de vermeende dader als het slachtoffer voltooid. “Het is voorlopig nog wachten op het psychiatrisch verslag over mijn cliënt“, zegt Pieter Filipowicz, de advocaat van Alexandru Caliniuc. Eenmaal dat rapport binnen is, kan de discussie beginnen over welke rechtbank nu bevoegd is om het dossier te behandelen: het hof van assisen wegens moord of een gewone correctionele rechtbank. Gelet op de vele moordzaken die nog in de pijplijn zitten voor het hof van assisen, is de kans bijzonder klein dat de zaak nog dit jaar zal behandeld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier