Onbekenden schieten op kat met jachtgeweer

Redactie KW

De kat van een koppel uit Sint-Kruis werd met een jachtgeweer beschoten. Het dier kreeg zes bolletjes in zijn lichaam, maar overleefde dat als bij wonder. “Hij zal nu wel moeten blijven rondlopen met die kogels in zijn lijf.”

Een kat heeft meerdere levens. En voor Smeagel, een kater uit Sint-Kruis bij Brugge, mag je dat letterlijk nemen. Het dier lijdt aan nierkanker, werd al eens gereanimeerd en is ondertussen ook doof.

De wijde wereld trekt Smeagel al niet meer vaak in. Hij vult zijn uren voornamelijk met slapen. Maar sinds enkele dagen was de kat aan het manken. “Dat bleef precies duren, dus we gingen met hem naar de dierenarts”, zegt zijn baasje Joke Vandecasteele. “Toen ze daar foto’s maakten van een deel van zijn lijf geloofden we onze ogen niet.”

Op de foto’s was namelijk te zien waarom Smeagel precies mankte. In zijn lijf zaten namelijk zes kogels. “Er zat er zelfs eentje in zijn kopje”, zegt Joke. “Maar er zijn geen vitale organen geraakt. En hij heeft er ook niets door gebroken. Het is eigenlijk echt een wonder dat hij dit overleefd heeft.”

Drie katten

Volgens de dierenarts is er geen twijfel mogelijk: de kat werd met een jachtgeweer beschoten. “Dat is de enige verklaring waarom de kogels zo verspreid in zijn lijf zaten”, aldus Joke. “Als het kinderen met een loodjesgeweer waren, dan zou hij door één kogel geraakt zijn. En daarna weglopen. Maar nu zijn het er echt wel zes in één keer geweest. De dierenarts is er dan ook van overtuigd dat dit met een jachtgeweer gebeurd is. Want dat schiet effectief een kogelregen af.”

Joke is van plan om de politie te verwittigen en een klacht tegen onbekenden in te dienen. Maar een idee van wie dit gedaan heeft, heeft ze absoluut niet. Het gezin woont al elf jaar in de Brieversweg in Sint-Kruis. Ze hebben in totaal drie katten, waarvan de andere twee 16 en 17 jaar oud zijn.

“Maar er zijn nog nooit problemen geweest. Smeagel is zelfs iedereens vriend, hij zou geen vlieg kwaad doen. Dus we weten niet wie hem zou willen beschieten. Of we onze andere katten nu binnen zullen houden? Neen, dat gaan we ze op hun oude dag niet aandoen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier