Onbekenden protesteren tegen ‘weggestoken’ bunker uit WOI in Blankenberge

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag hebben onbekenden de bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die deels verborgen ligt aan de rotonde bij het binnenkomen van Blankenberge, beschilderd met klaprozen. De klaproos of ‘poppy’ is het symbool van de Eerste Wereldoorlog.

© WK

“Een aantal jaar geleden protesteerde ik daar samen met Enca Caen tegen het feit dat men de bunker gedeeltelijk had ingegraven. Maar ditmaal heb ik met de actie niks te maken”, laat ‘usual suspect’ Piet Wittevrongel weten.

De actievoerders wilden, net zoals hij destijds, aanklagen dat het stadsbestuur zijn erfgoed verbergt. Maar is dat ook zo? Volgens erfgoedschepen Alfons Monte (N-VA) zijn er net plannen om de bunker wat meer in de kijker te zetten. “Vorig jaar hebben we ‘m voor het eerst opengesteld op Bunkerdag. Samen met de stadsarchivaris en de erfgoedwerkgroep ben ik nu ook aan het kijken of we er een monumentje kunnen bijzetten, of, waarom niet, iets permanent met klaprozen. We hebben dus zeker niet de bedoeling om die bunker weg te steken. Waarom zouden we?” klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.