Omstreden Zwevegemse asbestverwijderaar wil werkstraf uitvoeren bij… kankerpatiënten

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Zwevegemse asbestverwijderaar, die zich in de Brugse rechtbank moet verantwoorden voor zwaar gesjoemel met reinigingsattesten, wil een werkstraf uitvoeren in een zorgcentrum voor kankerpatiënten. “Zo kan hij eens in levende lijve de gevolgen zien van asbest”, aldus zijn advocaat.

Als zaakvoerder van de in juli failliet verklaarde asbestverwijderaar Cleanpuur in de Otegemstraat in Zwevegem nam Bert L. het niet zo nauw met de regels. De arbeidsauditeur omschreef de man als “een regelrechte cowboy die zijn werknemers systematisch in gevaar bracht door de onveilige manier waarop zij asbest moesten verwijderen.” Zijn bedrijf aanvaardde ook complexe opdrachten waarvoor het helemaal geen erkenning had. Voorts vervalste L. reinigingsattesten van oude metingen en maakte hiermee zijn klanten wijs dat hun site asbestvrij was. Het gesjoemel van L. kwam uiteindelijk aan het licht door een verontruste klant uit het Gentse. Op 10 oktober werd L. bij verstek veroordeeld tot achttien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 6.000 euro. Zijn bedrijf Cleanpuur kreeg een boete van 36.000 euro opgelegd en de rechter beval ook de ontbinding van de vennootschap.

Maar L. tekende verzet aan waardoor de zaak in november opnieuw voor de rechter kwam. L. ontkende de feiten niet, maar stelde dat hij zich liet meeslepen door een malafide zakenpartner. “Mijn cliënt zit bovendien aan de grond sinds zijn bedrijf werd opgevoerd in een Pano-reportage over het illegaal dumpen van asbest. Hij is depressief en kampt met een alcohol- en cocaïneverslaving“, stelde advocaat Tim De Vogelaere toen. De rechter stelde de zaak uit om na te gaan of L. voldoende gemotiveerd is om een werkstraf uit te voeren of voorwaarden te volgen. Vandaag verscheen hij opnieuw voor de rechter.

“Volgens zijn justitieassistent heeft de beklaagde amper schuldinzicht, minimaliseert hij de gevolgen van asbest en zat hij tijdens het gesprek constant met een grijns op z’n gezicht“, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. Toch drong meester De Volgelaere aan op een taakstraf. “Mijn cliënt kwam nog nooit van dichtbij in aanraking met kankerpatiënten. Daarom zou het goed zijn om hem een werkstraf te geven in een zorgcentrum voor kankerpatiënten. Hij is daar echt voor gemotiveerd.” De rechter leekt niet meteen geneigd om op het verzoek van L. in te gaan. De uitspraak volgt op 13 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier