Oekraïner krijgt vier jaar cel cel voor diefstallen op bouwwerven

Een 36-jarige Oekraïner is in beroep veroordeeld tot vier jaar effectief voor een hele resem inbraken en diefstallen bij bouwbedrijven. Hij had het telkens gemunt op duur werkmateriaal, dat hij verkocht op de zwarte markt.

Tussen halfweg juni en eind augustus vorig jaar sloeg Vitali M. liefst negentien keer toe op werven, in bestelwagens of in bedrijfsgebouwen. In drie gevallen bleef het bij een poging. Hij had het telkens gemunt op duur werkmateriaal, dat hij verkocht op de zwarte markt.

“Economische vluchteling”

Op 29 augustus werd hij samen met een kompaan op heterdaad betrapt in Gistel. De kompaan kon ontkomen, M. werd opgepakt. Op basis van telefonieonderzoek konden de speurders hem linken aan inbraken in onder meer Beernem, Oostkamp, Brugge, Zedelgem, Brussel, Aalst, Merelbeke, Destelbergen en Erpe-Mere.

Tijdens zijn verhoor ging de man meteen tot bekentenissen over. Maar het was pas in het hof van beroep dat de man zijn echte naam bekend maakte. Voordien noemde hij zichzelf Oleh Klym. “Klym is de naam van mijn vrouw”, bekende hij en Vitali M. zou zijn echte naam zijn. Hij kreeg vier jaar effectief, maar vroeg in beroep een straf met uitstel zodat hij terug naar Oekraïne kan . “Eigenlijk is dit een moderne, economische vluchteling”, pleitte zijn advocaat. “De economie in zijn thuisland is totaal verrot.”

51 maanden

Maar de procureur-generaal vond dat het maar eens gedaan moet zijn dat buitenlandse criminelen België zien als een land bij uitstek om te gaan stelen. Voor elk van de 16 diefstallen vorderde hij drie maand cel en nog eens een maand voor elk van de pogingen. “Zo kom ik op 51 maanden en dat is niet zo veel meer dan de vier jaar die je eerst gekregen hebt. Een passende straf dus.” Het hof besliste het uiteindelijk op de vier jaar effectief – die de man in eerste aanleg had gekregen – te behouden. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.