Ober die 18.000 euro stal van werkgever krijgt 12 maanden gevangenisstraf

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Een 19-jarige man uit Nieuwpoort is tot 12 maanden effectieve celstraf en 800 euro boete veroordeeld omdat hij tot 18.000 euro heeft gestolen van zijn voormalige werkgever, restaurant en feestzaal Zannekin in Lampernisse bij Diksmuide. Hij moet echter slechts een kleine 7.800 euro terugbetalen aan zijn voormalige baas, gezien een groot deel van het misdrijf gebeurde tijdens zijn minderjarigheid.

De feiten van diefstal en valsheid in geschrifte begonnen al in 2017. Beklaagde Dylan D. was nog minderjarig en tewerkgesteld als jobstudent. Als ober slaagde hij erin ontvangsten weg te moffelen in eigen zak. Maar na verloop van tijd stelden de zaakvoerders via de boekhouder vast dat er geregeld geld verdween.

Er zijn dan ook maatregelen genomen, onder meer door de kassa te beveiligen en per werknemer te werken met een persoonlijke kassasleutel. Maar Dylan D. gooide het dan maar over een andere boeg. “De diefstal ging gewoon verder, in de vorm van gesjoemel met cadeaubons en overschrijvingen van klanten naar eigen rekeningen.”

“Uiteindelijk is hij op heterdaad betrapt (in juli 2019, red.), nadat de zaakvoerders hem al een tijdje in het oog hielden. Het totale nadeel wordt door de boekhouder geschat op 1.250 euro per maand. Over die hele periode gaat dat dus om een bedrag van 18.000 euro”, sprak de raadsman van de zaakvoerders van restaurant Zannekin.

Kat gestuurd naar rechtbank

De beklaagde was nog minderjarig tijdens een groot deel van de periode waarin hij geld ontvreemdde. De correctionele rechtbank kan hem bijgevolg niet vervolgen voor die specifieke periode en ook de burgerlijke partij kan de gestolen geldsom uit die tijd niet terugvorderen.

Dylan D. stuurde zijn kat naar de rechtbank en liet verstek. De rechter hield het op 12 maanden effectieve celstraf, 800 euro boete en een schadevergoeding van een kleine 7.800 euro voor het restaurant. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier