Noord-Franse crimineel vijftien jaar cel voor roofoverval op bakkerij in Menen

Djamel Younsi. Foto WDA-a
Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeelde de Noord-Franse gangster Djamel Younsi tot vijftien jaar effectieve celstraf voor de roofoverval op bakkerij Desmet in Menen, op de mislukte overval op een krantenzaak in Rekkem en een carjacking.

Djamel Younsi pleegde de gewapende overval op bakkerij Desmet op de Barakken in Menen op zondagochtend 7 april vorig jaar. De overvaller ging er een gevecht in regel aan met de bakkerin Veronique Dewildeman (47). Toen haar man Stéphane Desmet op haar geschreeuw in de winkel verscheen, vuurde de overvaller twee keer. Een kogel verbrijzelde de linkerhand van bakker Desmet (48). Na een lange revalidatie sukkelt de man nog steeds.

Verkeersongeval

De buit bedroeg ongeveer 3.000 euro. Het geld kon worden gerecupereerd. De dader verloor de buit toen hij tijdens zijn vlucht zijn wagen in een verkeersongeval in de verderop gelegen Moeskroenstraat in prak reed. Hij carjackte daarop de wagen van een koppel uit Kortrijk om naar Frankrijk te snellen.

Een drietal weken eerder overviel Djamel Younsi de krantenzaak X-Press van Stijn Deman in Rekkem. De gangster vuurde verschillende keren, maar de uitbater kon gelukkig de kogels ontwijken. Djamel Younsi diende Stijn Deman met de kolf van zijn pistool wel een zware klap toe. De overvaller droop zonder buit af.

Djamel Younsi wacht straks op het West-Vlaamse assisenhof bovendien zo goed als zeker levenslang voor zijn aandeel in de roofmoord bij Willy Defever en zijn vrouw Marie-Jeanne Mortier op zondagavond 18 december 2012. Het echtpaar, destijds uitbaters van een zaak in geschenk- en decoratieartikelen in Menen, werden in zijn villa op de Kezelberg in Moorsele door de twee gemaskerde mannen overvallen.

Crackgebruiker

Het duo ging gewelddadig te werk. Vooral Younsi verloor zichzelf door het gebruik van crack. Het echtpaar werd gekneveld en gemarteld. De buit omvatte bronzen beelden, antieke klokken en een schouwgarnituur. Totale waarde, naar schatting 20.000 euro. De menselijke tol was zwaar. Willy Defever bezweek aan het geweld van de overvallers, zijn vrouw liep een zware hersenschudding op.

De onverbeterlijke Noord-Franse gangster van Algerijnse afkomst uit Halluin riskeert de rest van zijn dagen achter de tralies te vertoeven. Hij sleept een zwaar crimineel verleden mee. Op zijn twaalfde trok hij met zijn oudere broer al mee op strooptocht. Djamel Younsi heeft heel wat misdrijven op zijn actief en liep verschillende veroordelingen op. Hij is nu 42 jaar en bracht 17 jaar achter de tralies door. Hij is ook een notoir crackgebruiker.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier