‘Nonkel Henri’ wegens oplichterij voor de rechter

Redactie KW

Henri d’ Udekem d’Acoz uit Poperinge moet zich allicht voor de correctionele rechtbank in Kortrijk verantwoorden wegens oplichterij.


© Foto TOGH

‘Nonkel Henri’, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is wegens gesjoemel door de raadkamer in Kortrijk verwezen naar de correctionele rechtbank. Graaf d’Udekem d’Acoz worden oplichting en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Het dossier houdt verband met zijn rol, die hij speelde in de omschakeling van landbouwgrond naar bouwgrond ten voordele van de eigenaar uit Ingelmunster. Deze laatste kreeg de garantie van hem dat hij ‘een en ander kon fiksen’. De Ingelmunsternaar ging op het voorstel in en schoof de graaf ook geld toe.

“Hallucinante vondsten gedaan”

Henri d’ Udekem d’ Acoz en een medestander maakten hun beloften nooit waar. De Ingelmunsternaar, die hen zijn vertrouwen schonk, mocht fluiten naar zijn centen. Van de omschakeling van goedkopere landbouwgrond naar duurdere bouwgrond kwam niets in huis. De Ingelmunsternaar diende klacht in bij het gerecht. De gedupeerde vertoeft momenteel in het buitenland. Het Kortrijkse parket ging daarop in en startte een onderzoek. Er volgde onder meer een huiszoeking in het kasteel van Henri d’Udekem d’ Acoz in Poperinge. Naar de speurders zeggen deden ze er “hallucinante vondsten”. Voorts waren de rechercheurs verrast van de wanorde waarin de 80-jarige graaf leeft. Ook zijn administratie lijkt op een puinhoop.

Het onderzoek is nu afgerond. Deze ochtend verwees de raadkamer in Kortrijk Henri d’Udekem d’Acoz naar de rechtbank. Zijn advocaat meester Herman Baron uit Ieper konden we voor commentaar niet bereiken. Hij en zijn cliënt gaan wel in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Het is aan de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent om binnen vijftien dagen te oordelen of de beslissing van de raadkamer al dan niet wordt gehandhaafd. Het is het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk, dat het dossier opvolgt omdat de feiten zich in Ingelmunster afspeelden. De gemeente behoort tot het gerechtelijk arrondissement Kortrijk.

De titel van graaf

Henri d’Udekem D’Acoz voert, evenals zijn broers Raoul en Patrick sinds 12 augustus 2000 de titel van graaf als gevolg van het huwelijk van zijn nicht Koningin Mathilde met Koning Filip.

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.