Nog steeds geen vonnis over priester verdacht van schuldig verzuim bij zelfdoding

Redactie KW

In de zaak van schuldig verzuim bij een zelfdoding heeft de Brugse correctionele rechtbank het vonnis uitgesteld naar 17 december. De 57-jarige priester uit Brugge beroept zich onder andere op zijn biechtgeheim.

Op 1 oktober 2015 werd Alexander S. opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen. Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe een klacht in bij de onderzoeksrechter.

Volgens de burgerlijke partij had de priester na die alarmerende telefoontjes altijd hulp moeten zoeken. Ook het openbaar ministerie is van oordeel dat de beklaagde zich niet zomaar kan verschuilen achter zijn biechtgeheim. De procureur vorderde geen concrete straf voor de priester. Voor schuldig verzuim riskeert hij in theorie een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 euro.

De advocaat van de priester legde uit dat zijn cliënt het slachtoffer wel degelijk op andere gedachten wilde brengen. De situatie werd door meester Jan Leysen vergeleken met de werking van de zelfmoordlijn. De verdediging vroeg de vrijspraak.

De uitspraak was eigenlijk al voorzien op 1 oktober, maar toen kwam er een kink in de kabel. Het proces-verbaal met de vaststellingen van de zelfdoding bleek immers niet in het dossier te zitten. Ondertussen werd dat pv alsnog aan het dossier toegevoegd.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.