Nog geen uitspraak in zaak gynaecologe en overleden baby

Het hof van beroep in Gent heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak van een 53-jarige gynaecologe uit Oudenburg waarbij een baby overleed kort na de bevalling. Het hof beval bijkomend onderzoek.


Op 4 oktober 2010 kwam het zoontje, N., van S. D. en M. G. uit Bredene ter wereld in het Oostendse Henri Serruysziekenhuis. Het koppel had gekozen voor een onderwater-bevalling waarbij de gynaecologe, V.D. uit Oudenburg, het product oxytocine, een hormoon dat de bevalling versnelt, in een spier van de mama had ingespoten.

Volgens hun advocaat kreeg de vrouw daardoor zo’n zware contracties dat het jongetje werd dood gedrukt in de baarmoeder. Het zoontje liep bij de bevalling een zwaar hersenletsel op en moest meteen gereanimeerd worden. Vijf dagen later overleed het jongetje in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Vier deskundigen concludeerden dat de zware contracties van de baarmoeder geleid hebben tot zuurstofgebrek bij N. Door dit zuurstoftekort liep het jongetje een hersenletsel op. De gynaecologe en haar advocaat menen dat er andere mogelijkheden zijn en vroegen de vrijspraak in plaats van de acht maand cel die ze in eerste aanleg kreeg.

Op 26 juni was er uitspraak in beroep voorzien, maar het hof voelt zich onvoldoende geïnformeerd. Zo werden onder meer de ouders en de vroedvrouw die bij de bevalling aanwezig was niet verhoord. Daarom werd de opdracht nu aan de politie gegeven omdat alsnog te doen. Op 25 september moeten onder meer de deskundigen en de vroedvrouw komen getuigen op het hof.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.