Nog geen relschopper te zien in Kortrijk, winkeliers zijn er gerust in

Kristof Nys neemt het zekere voor het onzekere en laat zijn ramen beveiligen.© AN
Kristof Nys neemt het zekere voor het onzekere en laat zijn ramen beveiligen.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De aangekondigde rellen in Kortrijk lijken uit te draaien op een storm in een glas water. Er is een indrukwekkende politiemacht aanwezig in de winkelstraten, maar van amokmakers is er nog geen spoor. Een oproep om de rellen te verhuizen naar Menen kan daar voor iets tussen zitten. De winkeliers zijn er in elk geval gerust in. Geen van hen besloot om vroeger te sluiten. Een juwelier beveiligde wel zijn dure ramen.

Een uur voor de aangekondigde rellen zouden moeten beginnen, blijft het rustig in de Kortrijkse binnenstad. Het waren vooral jongeren van buiten de stad die hadden opgeroepen om vernielingen te komen aanrichten in het centrum op vrijdag en zaterdag. Aanleiding zijn de rellen in Nederland. Daar geldt sinds kort een strengere avondklok.

Kristof Nys van de gelijknamige juwelierszaken Nys, heeft drie vestigingen in het winkel- en wandelgebied in Kortrijk. Hij is de enige in de straat die besloot om wel maatregelen te nemen. “Niet dat ik doodsbang ben hoor. Mijn familie runt de winkels al drie generaties en we hebben nog nooit te maken gehad met schade door rellen.”

“Langs de andere kant zijn onze vitrines wel heel duur. Ze zijn gemaakt van veiligheidsglas. Relschoppers zullen dus niet binnen geraken. Maar als ze een steen tegen het raam gooien zit ik wel meteen met duizenden euro’s kosten. Bovendien is het hout dat we voor onze ramen laten plaatsen op maat gemaakt en herbruikbaar. Beter voorkomen dan genezen.”

De politie is in grote getale aanwezig.© AN
De politie is in grote getale aanwezig.© AN

De drie winkels van de familie Nys blijven wel gewoon open. Hetzelfde geldt voor alle andere handelszaken in het centrum. In tegenstelling tot wat eerder gefluisterd werd, sluiten die niet vroeger dan anders. “Integendeel. Het late mooie weer bracht nog een beetje volk op de been. Ik blijf dus zeker open tot 17.30 uur”, aldus Elien Derreveaux van het Wafel Atelier op de Grote Kring.

“Om eerlijk te zijn verwacht ik er niet veel van. Er werden al een paar keer eerder rellen aangekondigd in de binnenstad vorig jaar en daar kwamen telkens veel agenten op af, maar geen betogers. Toch heb ik mijn tafels en stoelen veilig binnen gezet. We kregen die vraag van het stadsbestuur. En je moet het natuurlijk ook niet zoeken.”

Eenzelfde verhaal bij Chantal Verniest (55), zaakvoerder van conceptstore OES in de Sint-Maartenskerkstraat in Kortrijk. “Natuurlijk maak je je wel een beetje zorgen als je die beelden uit Nederland ziet”, vertelt ze. “Zeker als je zoals ik, in het zicht van de Grote Markt gelegen bent en een hoekpand hebt met veel vitrines. Maar veel kan ik natuurlijk niet doen. Afwachten en hopen. Maar echt bang ben ik nu ook weer niet. De politie is aanwezig, dus dat zou goed moeten komen.”

Chantal heeft in haar hoekpand heel wat vitrines.© AN
Chantal heeft in haar hoekpand heel wat vitrines.© AN

Opvallend, de politie koos deze keer voor een heel andere aanpak dan toen er begin juni opgeroepen werd tot rellen tijdens een Black Lives Matter betoging in de stad. Toen hielden rijen agenten in vol ornaat de wacht. Deze keer is de politiemacht zonder twijfel ook aanwezig, maar minder opvallend. Agenten in burger, op de motor en met de combi patrouilleren door de straten. Ook in juni bleef het uiteindelijk rustig in de stad.

Op sociale media circuleren ondertussen geruchten dat de rust in Kortrijk te danken is aan een oproep om keet te scheppen in Menen, in de hoop zo de politie te ontwijken. Maar ook daar is de arm der wet al aanwezig en is er op dit moment geen relschopper te zien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.