Nog altijd waas van mysterie: wat is er gebeurd met Darkon?

De dood van Darkon Demanet werd aanvankelijk bestempeld als een verdacht overlijden. Politie en parket onderzochten zijn woning grondig. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook na zijn uitvaartplechtigheid is er nog geen duidelijkheid over hoe Darkon Demanet (25) uit Sint-Kruis om het leven kwam. Het parket stelde geen moordonderzoek in, maar Darkons vader en stiefvader beweren stellig dat zelfdoding of een natuurlijk overlijden uitgesloten zijn. Op de uitvaart werd dan weer gewag gemaakt van “een groot onrecht.” De familie van Darkon blijft dus met veel vraagtekens zitten.

Het levenloze lichaam van Darkon Demanet werd op maandag 29 april aangetroffen in de slaapkamer van zijn ouderlijke woning langs de Damse Vaart-Zuid in Sint-Kruis. Die bewuste maandagnamiddag kwamen de recherche van de Lokale Politie Brugge én deskundigen van het parket ter plaatse, gezien de schijnbaar opmerkelijke omstandigheden waarin het lichaam van de 25-jarige Bruggeling werd aangetroffen. Het parket wilde kort na de feiten weinig commentaar geven, maar liet wel verstaan dat er redenen waren om de oorzaak en omstandigheden van het overlijden verder te onderzoeken.

Guy Brunet, de uitbater van Studio Hall in Sint-Kruis en partner van Darkons moeder Annick Wynants, is er alvast van overtuigd dat er van zelfdoding geen sprake is. “Ik kan me ook niet echt vinden in de belachelijke uitleg die we van het parket hebben gekregen”, stelt Guy, zonder specifiek te willen ingaan op wat het parket dan wel verklaarde. “Het lijkt me ook wel duidelijk dat dit geen natuurlijk overlijden is. Zijn gsm en zijn laptop waren uit de kamer weggehaald. Dat is toch wel veelzeggend, niet? En een zelfdoding sluiten wij dus zeker uit.”

Positief in het leven

Ook de vader van Darkon, Emmanuel Demanet – die werkt als cipier maar ook actief is in de bokswereld – stelt dat er van zelfdoding geen sprake kan zijn. “Mijn zoon stond daarvoor veel te positief in het leven en hij had heel wat mooie vooruitzichten, zowel professioneel als privé. Zelfdoding is uitgesloten; ik ken mijn zoon goed genoeg om dat te weten”, stelt Darkons vader.

“Wat dan wel de oorzaak kan zijn van zijn overlijden? Daar doe ik liever geen uitspraken over. Ik laat dat over aan de politie en het gerecht.”

Geen moordonderzoek

Als we het parket woensdag opnieuw contacteren, laat substituut-procureur Fien Maddens weten dat er niet gedacht wordt in de richting van een moord. “Er werd alleszins geen onderzoeksrechter gelast met een moordonderzoek”, stelt ze. “Ik kan wel zeggen dat de omstandigheden waarin zijn lichaam werd aangetroffen nogal eigenaardig waren. Daarom werden er ook wat onderzoeksdaden gesteld. Maar over wat de doodsoorzaak dan wel kan zijn, kunnen en willen we voorlopig geen uitspraken doen.”

Woensdag werd afscheid genomen van Darkon Demanet. Tijdens de plechtigheid, en op zijn rouwkaartje, werd hij geschetst als een sympathieke speelvogel.
Woensdag werd afscheid genomen van Darkon Demanet. Tijdens de plechtigheid, en op zijn rouwkaartje, werd hij geschetst als een sympathieke speelvogel.© PDV

Volgens bronnen bij het onderzoek zou Darkon kunnen overleden zijn aan een overdosis. De jonge man had dan ook links met het drugsmilieu. Ook opmerkelijk: in 2016 was er een incident binnen het gezin. In de nacht van 20 op 21 juli 2016 kwam het om een schijnbaar banale reden tot een escalatie tussen Darkon en zijn oudere broer. Die stak Darkon toen met een mes in de buik, waardoor hij met behoorlijk zware verwondingen naar het ziekenhuis werd overgebracht. De broer werd in de boeien geslagen, zat drie maanden in voorarrest en werd in november 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar voor poging tot doodslag.

Groot onrecht

Tijdens de uitvaartplechtigheid voor Darkon, woensdagvoormiddag in De Blauwe Toren, werden die spanningen begrijpelijkerwijze onvermeld gelaten. Met muziek van onder meer Stan Van Samang, U2 en Andre Hazes en mooie foto’s uit de kinder- en jeugdjaren werd een beeld geschetst van Darkon. Opmerkelijk was de vermelding “dat hem een groot onrecht was aangedaan in de nacht van zondag 28 op maandag en 29 april.”

Darkon werd geboren op 4 april 1994 en groeide op langs de Damse Vaart-Zuid. Hij sloot zich aan bij de voetbalclub van Steenbrugge en bij turnclub Rust Roest. Op 15-jarige leeftijd trok hij naar de Visserijschool in Oostende. “Zijn moeder vroeg hem nog om zijn mooie nieuwe boekentas niet mee aan boord te nemen, maar enkele dagen later stond hij terug aan de deur met zijn boekentas, gevuld met verse vis”, klonk het in een anekdote.

Speelvogel

Darkon werd geschetst als een sympathieke speelvogel die met zijn charmante lach iedereen voor zich kon winnen. Een levensgenieter en vooral een fuifbeest voor wie het Brugse nachtleven weinig geheimen kende. Hij ging op zijn zestiende aan de slag in de horeca en werkte in Studio Hall. “Schoon ventje, wat ga ik je missen. Je hield van het leven en we gingen zo vaak samen iets eten en drinken. Je was niet alleen mijn zoon, maar ook mijn beste maatje”, klonk het in een tekst die zijn moeder liet voorlezen. “Je was altijd zo mooi gekleed en verzorgd. Ik heb veel slapeloze nachten gekend als je uitging, maar was altijd intens gelukkig je ‘s morgens terug te zien.”

Zijn vader Emmanuel, die gescheiden is van de moeder en samen is met een Afrikaanse vrouw, nam zelf het woord. “We hadden nog zo veel plannen, ook om te reizen. Eerst naar Spanje en dan naar Afrika, waar we binnen de vijf jaar een eigen hotel zouden beginnen aan de kust. Natuurlijk zou jij de barman worden. Ouders horen te sterven voor hun kinderen, niet omgekeerd. Het ergste is dus gebeurd. Ik zal je missen, mijn wilde zoon.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier