Nieuwe zware celstraf voor veelpleger (32) na inbraak en overal op apotheken

© Getty Images
Redactie KW

De Veurnse strafrechter heeft veelpleger Diego V. (32) tot 38 maanden cel veroordeeld. De man werd vervolgd voor een overval op een apotheek en een inbraak in een andere apotheek, beide in Sint-Idesbald bij Koksijde. Hij was op zoek naar cashgeld en fentanylpleisters, erg verslavende en zware pijnstillers. De man stapelde al meer dan tien jaar celstraf op in het verleden en moet opnieuw een lange tijd brommen.

Diego V. was pas midden vorig jaar vrijgekomen uit de gevangenis na de opeenstapeling van celstraffen: allerhande verkeersinbreuken onder invloed van drugs en alcohol, diefstallen en meer. In de nacht van 4 op 5 maart van dit jaar sloeg hij alweer toe, op apotheek Idesmedica in Sint-Idesbald.

“We weten in welke richting we moeten denken, als ik bekijk waar de dief naar op zoek was”, sprak de apothekeres destijds. Ze vermoedde sterk dat de dader een drugsverslaafde was, want er werden fentanylpleisters gestolen. Diego V. bleef een week lang onder de radar, maar liet op 13 maart opnieuw van zich horen. Hij stormde binnen bij apotheek ‘t Baaltje.

Gewapende overval

“Hij had een muts en mondmasker aan en eiste de kassa-inhoud en fentanylpleisters. Hij had een witte zak bij, waar zijn hand in zat. Het leek erop alsof hij er een pistool in had zitten”, sprak de procureur op het proces in Veurne, vorige week. De apotheker was enorm geschrokken en gehoorzaamde.

“Hij vreesde voor zijn leven”, aldus de advocaat van de apotheker. Uiteindelijk had de dader geen wapen bij, maar dat wist de apotheker niet.

Weinig pleitmarge

Voorts werd Diego V. vervolgd voor diefstal en vervalsen van doktersvoorschriften alsook de diefstal van een portefeuille uit een wagen in Diksmuide. Met de bankkaart ging hij nog aankopen gaan doen. Het Openbaar Ministerie eiste, gezien zijn palmares, 38 maanden celstraf.

“De enige manier om paal en perk te stellen aan uw verslaving en misdaden is opnieuw een effectieve celstraf. We moeten de maatschappij beschermen tegen u”, aldus de procureur nog.

De advocaat van Diego V. had weinig marge om te pleiten omdat zijn cliënt wegens zijn strafregister geen straf met uitstel meer kon krijgen. Toch vond de raadsman dat een residentiële opname in een afkickcentrum meer aangewezen was. Diego V. is immers heroïneverslaafd.

Veel kansen

“Want als hij vrijkomt, zal hij door zijn problematiek gewoon opnieuw beginnen. U weet toch dat al die verdovende middelen toch ook in de gevangenis te verkrijgen zijn. Een opsluiting zal niets uithalen”, aldus de raadsman.

De rechtbank ging echter niet in op het pleidooi. De strafrechter had Diego V. immers al een flinke uitbrander gegeven op het proces. “U heeft al ontzettend veel kansen gekregen in het verleden. U had ze maar moeten grijpen”, klonk het. Het werd daadwerkelijk 38 maanden opsluiting, zoals gevorderd door het Openbaar Ministerie.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier