Nieuwe uniformen en badges voor Snelle Respons Team in Koksijde

© Myriam Van den Putte
Redactie KW

Het voormalige VIP-team van PZ Westkust kreeg naast zijn nieuwe naam – het SRT-team – ook een nieuwe look-and-feel. Bij bijzondere interventies is een duidelijke herkenbaarheid een must… en dat komt de dienstverlening naar de burger toe alleen maar ten goede.

In 2011 startte de PZ Westkust met succes het ‘VIP-project’. Voor de overlastplegers die controle en toezicht vervelend vinden, was dit een ‘Very Irritating Police’. Voor de burger die zich ergert aan overlast en gediend is met een geïnteresseerde politie de vaak toezicht en controle uitvoert was dit de ‘Very Interested Police’. Het VIP-team kreeg echter een nieuwe naam en werd het SRT-team, het ‘Snelle Respons Team’. Sinds dit zomerseizoen kregen alle teamleden nieuwe uniformen met bijpassende badge. Bij bijzondere interventies is het namelijk van groot belang dat collega’s van lokale, federale en Franse politiediensten duidelijk kunnen zien wie al dan niet deel uitmaakt van het SRT-team.

Het SRT-team kan onmiddellijk en accuraat handelen bij gevaarlijke situaties waarbij de veiligheid van de burgers of collega’s in gevaar is, zoals bij zware geweldfeiten, een openbaar schietincident, … Zij zijn hiervoor specifiek opgeleid met een extra opleiding in o.a. geweldsbeheersing en ze maken ook gebruik van de taser (stroomstootwapen). Verder staan ze ook in voor specifiek toezicht bij overlastproblemen, patrouilleren ze in inbraakgevoelige wijken, observeren ze winkelstraten en zijn ze actief op de tram. Daarnaast patrouilleren ze op markten en evenementen om gouwdiefstal te ontmoedigen. Ook controles van personen onder voorwaarden (bv. opgelegd huisarrest door magistraten) behoren tot hun takenpakket. Afhankelijk van de opdracht voeren ze deze diensten uit in burgerkledij of in uniform.

Het team patrouilleert tot slot ook samen met de Franse politie, zowel in onze zone als in Frankrijk. Deze gemengde Franco-Belge-patrouilles zijn een grote meerwaarde in het kader van info-uitwisseling en zorgen voor een de-escalatie van incidenten, zeker wanneer er Franse onderdanen bij betrokken zijn. Voor hun opdrachten gebruiken ze anonieme wagens. Eén van de anonieme wagens waarmee het SRT rijdt, is uitgerust met ANPR-camera’s (automatische nummerplaatherkenning). Daarmee konden al heel wat geseinde voertuigen uit het verkeer worden gehaald.

Dankzij hun succesverhaal en uitgebreide functionaliteit, zullen vanaf begin 2020 nog 4 gedreven individuen het gemotiveerde 11-koppige team versterken. De vacatures staan momenteel open.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier