Nieuwe klacht tegen Roger Vangheluwe: “Als kind verhuurd voor orgie”

© BENNY PROOT
Redactie KW

In Dag Allemaal getuigt een nu 36-jarige man hoe hij ooit misbruikt werd door de voormalige bisschop van Brugge.

Michael, zo wordt de man genoemd in Dag Allemaal, vertelt dat het misbruik startte op vijfjarige leeftijd. “Enkele weken voordien was ik ‘s nachts al eens gewekt door gestommel”, vertelt hij. “Ik ging beneden kijken en zag vreemde mannen bezig met mijn broer, die naakt was. Niet veel later was het dus mijn beurt.” Naar eigen zeggen werd Michael tientallen keer misbruikt door Leo A., een voormalige priester uit Bavegem, waar Michael toen ook woonde.

Michael en zijn broer zouden misbruikt zijn door verschillende geestelijken, die daarvoor telkens 3.000 Belgische frank (zo’n 75 euro) betaalden. Ook Roger Vangheluwe zou Michael één keer misbruikt hebben. “Er waren meerdere mannen en ook verschillende jongens zoals ik. Vangheluwe commandeerde iedereen en riep wat ze moesten doen. Tegen de kinderen was hij heel lief. Of eerder manipulatief: hij gaf snoepjes als je bepaalde dingen deed.”

Michael is ondertussen naar advocaat Walter Van Steenbrugge gestapt en die heeft klacht ingediend. Michael zelf verblijft momenteel in het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent en heeft een strafblad, waardoor de advocaat van Vangheluwe het verhaal van Michael waarschijnlijk in twijfel zal trekken. Een expert onderzocht Michael wel en bevestigt de schrijnende toestanden. “Ik heb bijna 200 slachtoffers van kindermisbruik ontmoet en deze man staat zeker in de top drie van de ergste”, is hij duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier