De rust leek in Brugge - op het vlak van woninginbraken - even teruggekeerd. Een tiental dagen geleden kon een eerste verdachte van de inbrakenplaag in Assebroek en Sint-Kruis ingerekend worden. Sindsdien werden ook geen inbraken meer geregistreerd.

Maar daar kwam afgelopen weekend meer dan duidelijk een einde aan. Want de politie van Brugge kreeg maar liefst zeven inbraken te verwerken. "Die worden uiteraard grondig bekeken en aan elkaar gelinkt", zegt woordvoerster Lien Depoorter. "Dat kan moeilijk anders als er opnieuw zoveel in een korte periode en op een kleine oppervlakte gebeuren."

Deze keer in Sint-Andries

En met die kleine oppervlakte heeft de woordvoerster het dan over Sint-Andries. Want daar werden alle zeven inbraken afgelopen weekend gepleegd. De daders sloegen toe in de Zandstraat, de Moutstraat, de Grote Moerstraat, de Refugestraat en de Henri Dunantstraat. Allemaal straten op een boogscheut van elkaar. De inbraken gebeurden echter niet op één en dezelfde avond, maar de dieven sloegen zowel vrijdag, zaterdag als zondag toe.

Bij een 80-jarige vrouw braken ze zaterdagnacht in. De bejaarde vrouw was op dat moment alleen thuis. De dieven gooiden het raam van haar garage in, maar dat hoorde ze niet. "Dat is helemaal aan de andere kant van mijn woning", zegt ze. "Dus ik heb er niets van gehoord. Pas toen ik 's morgens opstond, merkte ik dat de kasten en de lades open stonden. En dat ze binnen hadden gezeten. Uiteraard heb ik nu schrik gekregen. Ik zal eens moeten bekijken hoe ik het hier inbraakveiliger kan maken. Het enige geluk is dat ze niets gestolen hebben."

In de Henri Dunantstraat gebeurde het vrijdagavond. "Toen we 's avonds thuis kwamen, merkte ik meteen dat er iets niet pluis was", zegt de bewoonster, die liever anoniem blijft. "Een geldkoffertje was uit de kast gehaald en het was koud in de keuken. Toen ik in de living kwam, zag ik dat alles overhoop gehaald was. Ze hadden het hele huis doorzocht."

De dieven maakten juwelen en een horloge buit. Maar ze namen ook een bestekkoffer, merkkledij, een dierenvelletje en een kussensloop mee. "Dat laatste waarschijnlijk om de juwelen of zo in te steken", zegt de bewoonster. "Wij wonen hier bijna twintig jaar en maakten dat nog nooit mee. Het heeft echter wel een grote impact. Ik slaag er maar niet in om in mijn eigen huis nog tot rust te komen."

De daders geraakten binnen door een klein gaatje in een raam te maken. En daarom heeft de politie nog een goeie preventietip. "Laat je sleutel niet zitten als je de glazen deur of achterdeur sluit", zegt de woordvoerster. "Op die manier kunnen ze het glas breken en de deur openen. Hang de sleutel liever weg. En geef je huis een bewoonde indruk natuurlijk."

(TL)

De rust leek in Brugge - op het vlak van woninginbraken - even teruggekeerd. Een tiental dagen geleden kon een eerste verdachte van de inbrakenplaag in Assebroek en Sint-Kruis ingerekend worden. Sindsdien werden ook geen inbraken meer geregistreerd.Maar daar kwam afgelopen weekend meer dan duidelijk een einde aan. Want de politie van Brugge kreeg maar liefst zeven inbraken te verwerken. "Die worden uiteraard grondig bekeken en aan elkaar gelinkt", zegt woordvoerster Lien Depoorter. "Dat kan moeilijk anders als er opnieuw zoveel in een korte periode en op een kleine oppervlakte gebeuren."En met die kleine oppervlakte heeft de woordvoerster het dan over Sint-Andries. Want daar werden alle zeven inbraken afgelopen weekend gepleegd. De daders sloegen toe in de Zandstraat, de Moutstraat, de Grote Moerstraat, de Refugestraat en de Henri Dunantstraat. Allemaal straten op een boogscheut van elkaar. De inbraken gebeurden echter niet op één en dezelfde avond, maar de dieven sloegen zowel vrijdag, zaterdag als zondag toe.Bij een 80-jarige vrouw braken ze zaterdagnacht in. De bejaarde vrouw was op dat moment alleen thuis. De dieven gooiden het raam van haar garage in, maar dat hoorde ze niet. "Dat is helemaal aan de andere kant van mijn woning", zegt ze. "Dus ik heb er niets van gehoord. Pas toen ik 's morgens opstond, merkte ik dat de kasten en de lades open stonden. En dat ze binnen hadden gezeten. Uiteraard heb ik nu schrik gekregen. Ik zal eens moeten bekijken hoe ik het hier inbraakveiliger kan maken. Het enige geluk is dat ze niets gestolen hebben."In de Henri Dunantstraat gebeurde het vrijdagavond. "Toen we 's avonds thuis kwamen, merkte ik meteen dat er iets niet pluis was", zegt de bewoonster, die liever anoniem blijft. "Een geldkoffertje was uit de kast gehaald en het was koud in de keuken. Toen ik in de living kwam, zag ik dat alles overhoop gehaald was. Ze hadden het hele huis doorzocht."De dieven maakten juwelen en een horloge buit. Maar ze namen ook een bestekkoffer, merkkledij, een dierenvelletje en een kussensloop mee. "Dat laatste waarschijnlijk om de juwelen of zo in te steken", zegt de bewoonster. "Wij wonen hier bijna twintig jaar en maakten dat nog nooit mee. Het heeft echter wel een grote impact. Ik slaag er maar niet in om in mijn eigen huis nog tot rust te komen."De daders geraakten binnen door een klein gaatje in een raam te maken. En daarom heeft de politie nog een goeie preventietip. "Laat je sleutel niet zitten als je de glazen deur of achterdeur sluit", zegt de woordvoerster. "Op die manier kunnen ze het glas breken en de deur openen. Hang de sleutel liever weg. En geef je huis een bewoonde indruk natuurlijk."(TL)