Nieuwe camera’s houden Marktplein van Kuurne in de gaten: politie kan live volgen

De nieuwe camera kan het hele Marktplein en het gemeentehuis in de gaten houden. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Op het Marktplein in Kuurne is een nieuwe 360 gradencamera geïnstalleerd die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 live gevolgd kan worden in de dispatch van de politiezone Vlas. Kuurne treedt daarmee in de voetsporen van Kortrijk, waar zulke camera’s al ingeburgerd zijn. Ook aan het Vlaspark en het recyclagepark komt met behulp van drie camera’s extra toezicht.

Niet zonder trots stelde burgemeester Francis Benoit (CD&V) samen met waarnemend korspchef Ruben Depaepe van de politiezone Vlas de nieuwe vaste camera op het Marktplein voor. De bolvormige camera kan het hele Marktplein en de omliggende straten scannen en is verbonden met de dispatching van de politiezone Vlas in Kortrijk. Daar kunnen de beelden 24 op 24 en 7 op 7 in real time bekeken worden en kan indien nodig meteen worden ingegrepen.

Stedelijke context

“Niet dat we hier een bijzondere toename van criminaliteit of overlast hebben, maar in het kader van de veiligheid is dit een bijzonder goede investering”, zegt de burgemeester. “Dankzij de camera kunnen de politiediensten snel feiten vaststellen en gepast reageren. We zitten hier vlak bij Kortrijk en merken wel de stedelijke context waarin we ons bevinden. We moeten vermijden dat de typische stedelijke fenomenen zich verleggen naar ons centrum. In de wijde regio zijn wij de eerste gemeente die investeren in dergelijke technologie.”

Naast de veiligheidsfunctie heeft de camera ook een belangrijke verkeersfunctie. Op het Marktplein wordt vaak tegen de richting in gereden, verkeerd geparkeerd en durven sommigen zich al eens laten gaan op het gaspedaal. Bovendien biedt de camera ook mogelijkheden om toekomstige evenementen en festiviteiten – denk aan de Ezelsfeesten – te monitoren en tijdig in te grijpen bij een te grote drukte.

Mobiliteitsambtenaar Filip Verhelst van de gemeente Kuurne, burgemeester Francis Benoit, politiewoordvoerder Thomas Detavernier en waarnemend korpschef Ruben Depaepe stelden de nieuwe 360 gradencamera op het Marktplein van Kuurne voor.
Mobiliteitsambtenaar Filip Verhelst van de gemeente Kuurne, burgemeester Francis Benoit, politiewoordvoerder Thomas Detavernier en waarnemend korpschef Ruben Depaepe stelden de nieuwe 360 gradencamera op het Marktplein van Kuurne voor.© Olaf Verhaeghe

Vlaspark

“We blijven uiteraard ook inzetten op preventieve en sensibiliseringsacties tegen inbraken en (fiets)diefstallen”, aldus de burgemeester nog. “Maar we zijn ervan overtuigd dat dergelijke camera’s een goede toevoeging bieden op de bestaande acties.”

Ook ter hoogte van het Vlaspark en het recyclagepark komt er cameratoezicht door middel van drie vaste camera’s die niet live met de dispatch verbonden zijn. “De beelden worden wel opgeslagen en kunnen tot drie maanden later opgevraagd en herbekeken worden”, duidt Ruben Depaepe van de politiezone Vlas. “Concreet houden deze camera’s toezicht op het Vlaspark zelf, waar we in het verleden al meermaals vandalisme zagen opduiken, de openbare barbecue en het recyclagepark.”

Sportpark en Spijker en Schardauw

Naast de acht bestaande ANPR-camera’s op het grondgebied Kuurne en de twee, weliswaar verouderde, camera’s in het Sportpark breidt het schild dus verder uit met vier hypermoderne exemplaren. En daar blijft het niet bij. “We nemen ons voor om ook in het Sportpark te investeren in nieuwe technologie”, zegt Francis Benoit. “En bij de grootschalige vernieuwing van de wijk Spijker en Schardauw denken we aan pistes waarin cameratoezicht geïntegreerd wordt in de nieuwbouw.”

De totale kostprijs van de vier nieuwe camera’s nu bedraagt 43.600 euro en wordt volledig door de gemeente Kuurne betaald. De 360 gradencamera kost iets meer dan 21.000 euro, de drie vaste camera’s aan het Vlaspark maken de som vol. De Ieperse firma RTS zorgde voor de installatie. De camera’s zijn vanaf volgende week operationeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier