Nieuw psychiatrisch onderzoek in koffiemoordpoging

Het hof van beroep in Gent heeft een nieuw psychiatrisch onderzoek bevolen voor een 61-jarige vrouw uit Brugge, voordien Aartrijke. Ze deed in 2017 pillen in de koffie van haar vriend, mogelijk om hem te vermoorden. Maar de vraag is of ze toen toerekeningsvatbaar was.

© Getty Images/iStockphoto

Op 5 februari 2017 mengde Monique V., toen zes slaap- en zeven kalmeerpillen in de koffie van haar 62-jarige vriend. Ze verklaarde dat ze hem een dutje wou laten doen, zodat ze op haar gemak naar de markt kon gaan om een pyjama te kopen voor haar kamergenote in het psychiatrisch ziekenhuis waar ze in behandeling is. “Hij had niet graag dat ik alleen het huis uit ging en ik wou geen geruzie. Maar ik wou hem zeker niet doden”, stelde ze tijdens het proces in Brugge.

Maar ze had ook de doosjes pillen verbrand. Het parket vervolgde haar voor poging tot moord. Een gerechtspsychiater verklaarde haar toerekeningsvatbaar. Maar op de zitting in Brugge kwam het verslag naar boven van haar eigen psychiater die haar wel ontoerekeningsvatbaar verklaarde. De rechtbank baseerde zich op dat laatste verslag om de vrouw vrij te spreken van de moordpoging. Het parket daarop ging in beroep. “De gerechtspsychiater is nooit gevraagd zijn mening te geven over dat verslag van haar eigen psychiater”, vindt de procureur-generaal De Smet die daarom een nieuwe expertise wil.

“Het gaat hier wel niet om een winkeldiefstal, maar om een poging moord. Daarom dringt zich een college van experten zich op”, vindt hij. Haar advocaat, Yen Buytaert, vindt dat dat niet nodig is. “Hoe meer zeker kan je zijn van haar psychische toestand op het moment van de feiten dan het behandelingsverslag van haar eigen psychiater? Dat is een luxe die we normaal niet hebben. De aanstelling van een nieuw college van deskundigen over zoveel jaar tart elke logica. Op het moment van de feiten was ze ontoerekeningsvatbaar. Dit is een schoolvoorbeeld om geen college aan te stellen. ” Toch ging het hof over tot de aanstelling van een nieuw onderzoekscollege. De zaak wordt verder behandeld op 28 januari.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.