Nieuw proces tegen Oostendse serieverkrachter op de lange baan

Redactie KW

In de Brugse correctionele rechtbank is maandagochtend het proces op verzet ingeleid tegen Hayk Terterian (30). De man van Armeense origine werd bij verstek tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een reeks verkrachtingen in Oostende. Voorlopig zit hij in Polen in de gevangenis.

Vanaf oktober 2011 sloeg Terterian in totaal negen keer toe in Oostende. Hij maakte zich in nauwelijks tien maanden tijd schuldig aan verschillende gewelddadige verkrachtingen en poging tot verkrachting. De zwaarste feiten werden door de rechtbank zelfs gekwalificeerd als poging tot doodslag en verkrachting met foltering. De slachtoffers waren tussen de 17 en 43 jaar oud.

Het DNA van de Armeense Oostendenaar werd aangetroffen op de broek van een van de slachtoffers. Op 24 augustus 2012 stond de politie op het punt om Terterian in te rekenen, maar wellicht wist hij via de achtertuin van zijn ouderlijke woning toch te ontkomen. De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde hem op 14 december 2015 bij verstek tot 25 jaar gevangenisstraf. Na zijn straf blijft hij ook nog voor 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank.

Terterian stond op de Europese lijst van meestgezochte criminelen, maar bleef ruim zes jaar op de vlucht. Half september legde hij echter valse papieren voor toen hij in de Poolse stad Szczecin werd opgepakt voor slagen en verwondingen. De Poolse politie zag de fysieke gelijkenissen met de gezochte serieverkrachter en verwittigde FAST.

De verdediging tekende snel verzet aan tegen de veroordeling, maar het nieuwe proces dreigt nu toch op de lange baan te belanden. In het Poolse dossier van slagen en verwondingen zit Terterian immers in voorhechtenis. Het Poolse gerecht zal hem pas na zijn proces en zijn eventuele straf aan ons land uitleveren.

Het proces op verzet werd uitgesteld naar 25 februari, maar de zaak zal dan sowieso nog niet gepleit worden. Na de overlevering vanuit Polen wil de verdediging eerst nog schriftelijk standpunt innemen over de zaak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier