Negentien afwezige bijzitters riskeren in Brugse strafrechtbank geldboete van 600 euro

© AFr
Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank in Brugge zijn donderdagvoormiddag 21 personen verschenen die bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen hun plicht als bijzitter niet vervulden. Negentien van hen riskeren een geldboete van 600 euro. De overige twee hebben hun minnelijke schikking in extremis betaald.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar kregen een dikke honderd personen een minnelijke schikking van 250 euro omdat ze hun plicht als bijzitter niet vervulden. Ongeveer drie kwart van hen betaalde de boete, de rest werd gedagvaard en mocht het deze voormiddag aan de strafrechter komen uitleggen. Voor negentien beklaagden – afkomstig uit Brugge, Blankenberge, Knokke en Aartrijke – vroeg de procureur een geldboete van 600 euro. Negen van hen waren in persoon aanwezig, de rest stuurde – net als op 14 oktober – zijn kat. De beklaagden schermden met uiteenlopende excuses. Een vrouw uit Knokke, die verstek liet gaan, verklaarde eerder aan de politie dat ze ziek was op de dag van de verkiezingen.

“Maar de arts die haar een briefje bezorgde bracht meteen ook de waarheid aan het licht”, verduidelijkte de procureur. “Op het briefje stond namelijk dat de beklaagde ziek was op 14 januari, terwijl de verkiezingen op 14 oktober waren.” Anderen beweerden dat ze zich overslapen hadden, de oproepingsbrief niet ontvangen hadden of moesten werken. Christa Doma Mat (28) uit Assebroek had naar eigen zeggen de oproepingsbrief niet begrepen. De jongedame met Congolese roots woont sinds 2012 in Brugge maar spreekt enkel Frans. “Ik was nochtans al om 8 uur in het kiesbureau om te stemmen“, zegt ze. “Maar de voorzitter liet mij zonder opmerkingen gaan en dus ben ik dan maar meteen naar mijn werk vertrokken in hotel Aragon in Brugge. Mocht ik geweten hebben dat ik bijzitter was zou ik zeker en vast verlof hebben genomen. Ik vind het juist een eer om als bijzitter te mogen zetelen. Alles was te wijten aan een vergissing. Ik was niet van slechte wil. Daarom heb ik de minnelijke schikking niet betaald. Hopelijk geeft de rechter mijn boete voor een deel met uitstel.”

In totaal waren er 21 beklaagden, maar twee van hen betaalden in extremis hun minnelijke schikking waardoor de procureur voor hen geen straf meer vroeg. Vier andere beklaagden beschikken over een strafblad, maar het OM vroeg voor hen geen strengere bestraffing. Het vonnis in alle zaken volgt op 28 maart. Nog zes andere afwezige bijzitters zullen zich tijdens een later zitting moeten verantwoorden.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier