Negen maanden extra celstraf voor valse pannenkoekenverkopers

© Getty Images
Redactie KW

Een koppel uit Kortrijk is voor de strafrechter tegen een extra effectieve celstraf van negen maanden en elk een boete van 800 euro opgelopen. Amper vrij na eerdere oplichtingspraktijken ronselden Nathalie L. (41) en Danny A. (57) geld door deur-aan-deur pannenkoeken voor het goede doel te verkopen. In werkelijkheid staken ze het geld in eigen zakken en was er van pannenkoeken geen sprake.

In september 2018 liep het koppel nog maar effectieve celstraffen van 20 maanden tot twee jaar op voor de oplichting van tientallen slachtoffers. Met een internetfoto van een ziek kindje ronselden ze deur-aan-deur geld. Voor Nathalie L. was het toen al niet de eerste keer dat ze in aanraking kwam met het gerecht. Drie jaar geleden liep ze nog een celstraf van twee jaar op omdat ze 41 slachtoffers geld afhandig maakte door overschrijvingsformulieren te vervalsen, op andere namen online bestellingen te doen…

Toch schrok de celstraf haar niet af om samen met Danny A. opnieuw toe te slaan. Met gegevens van anderen sloten ze verschillende gsm-abonnementen af bij Proximus, Telenet, Orange… De gsm die ze dan vaak voor een spotprijs kregen, verkochten ze tweedehands. De oplichtingen kwamen aan het licht toen de gedupeerden plots gepeperde facturen of zelfs deurwaarders kregen. Zelfs het eigen doopkind van Nathalie L. ontsnapte er niet aan.

Danny A. ging op zijn beurt met een internetfoto van een ziek kindje deur-aan-deur om geld te ronselen. Hij deed alsof het zijn eigen zieke kindje was.

Maar zelfs die nieuwe straf weerhield er hen niet van meteen opnieuw op pad te trekken in Kortrijk, Rollegem en Bellegem. 19 keer slaagden ze er in geld los te weken voor pannenkoeken voor het goede doel. Na een reeks klachten vloog het koppel opnieuw de cel in. “Ik had geen uitkering meer en mijn vrouw wilde haar inkomen niet met mij delen”, vertelde Danny A. aan de rechter. “Natuurlijk niet. Als ik hem geld geef, verbrast hij het onmiddellijk op café”, antwoordde Nathalie L. meteen. “Jullie moeten bij mij niet meer op voorwaardelijke straffen rekenen. Als jullie nog iets mispeuteren, zullen jullie telkens tot zwaardere, effectieve celstraffen veroordeeld worden”, aldus de rechter. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier