Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.

Op 25 september werd opnieuw een groep transmigranten ontdekt in een huiftrailer bij P&O Ferries. Shewit G. werd al voor de zesde keer betrapt en kreeg op 9 en 23 oktober dan ook al telkens zes maanden effectieve gevangenisstraf. "U wordt sneller veroordeeld dan uw schaduw", stelde de rechter vast. De verdediging vroeg om een milde bestraffing. "Vanuit haar standpunt heeft ze niets te verliezen. Ze heeft nooit kwade bedoelingen gehad", aldus meester Alexander Verstraete.

Een man uit Eritrea liep die dag eveneens voor de zesde keer tegen de lamp. Ook hij werd op 9 oktober al veroordeeld voor identieke feiten. Volgens zijn advocate wil Bixnyam T. deze keer wel asiel aanvragen in België. Voor drie havenindringers uit Algerije werd zes maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd. Drie Eritreeërs kregen woensdagochtend al dezelfde straf opgelegd.

Ten slotte moesten een Syriër en twee Algerijnen zich verantwoorden voor het binnendringen van militair domein. Op 18 januari klommen ze over de omheining van de marinebasis in Zeebrugge. Ook voor hen werd zes maanden cel geëist.

De hardleerse havenindringers kennen op 27 november hun straf. In de andere dossiers doet de rechter op 11 december uitspraak.

(BELGA)

Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.Op 25 september werd opnieuw een groep transmigranten ontdekt in een huiftrailer bij P&O Ferries. Shewit G. werd al voor de zesde keer betrapt en kreeg op 9 en 23 oktober dan ook al telkens zes maanden effectieve gevangenisstraf. "U wordt sneller veroordeeld dan uw schaduw", stelde de rechter vast. De verdediging vroeg om een milde bestraffing. "Vanuit haar standpunt heeft ze niets te verliezen. Ze heeft nooit kwade bedoelingen gehad", aldus meester Alexander Verstraete.Een man uit Eritrea liep die dag eveneens voor de zesde keer tegen de lamp. Ook hij werd op 9 oktober al veroordeeld voor identieke feiten. Volgens zijn advocate wil Bixnyam T. deze keer wel asiel aanvragen in België. Voor drie havenindringers uit Algerije werd zes maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd. Drie Eritreeërs kregen woensdagochtend al dezelfde straf opgelegd.Ten slotte moesten een Syriër en twee Algerijnen zich verantwoorden voor het binnendringen van militair domein. Op 18 januari klommen ze over de omheining van de marinebasis in Zeebrugge. Ook voor hen werd zes maanden cel geëist.De hardleerse havenindringers kennen op 27 november hun straf. In de andere dossiers doet de rechter op 11 december uitspraak.(BELGA)