Nederlandse verdachten volharden in vraag voor vrijspraak

Frank Scheerlinck pleitte met luide stem. © BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord hebben de advocaten van de twee Nederlandse verdachten hun repliek gehouden. Zowel Evert de Clercq als Roy Larmit gaan voor de vrijspraak voor de moord op Stijn Saelens.

Advocaat Thomas Gillis nam als eerste het woord voor Evert de Clercq en liet zich daarbij inspireren door het weer. “Tijdens het schaatsen gisteren overviel me de gedachte dat ik eigenlijk geen zin had in replieken. Ik ben daar geen grote voorstander van. Onze wijze minister van Justitie zou dat eigenlijk even goed kunnen afschaffen. We waren ook niet van plan om veel te zeggen, maar geef me toch de tijd om hier en daar een puntje op de ‘i’ te zetten”, sprak hij.

De dingen zeggen zoals ze zijn

“Wij voeren hier de verdediging van Evert de Clercq, wij schieten hier niet zomaar blind op iedereen. Alles wat ik pleit en gepleit heb, vindt steun in het dossier. Waarom zouden die Tsjetsjenen spontaan verklaren dat het wel degelijk een moordopdracht was die ze kregen? Dat is belastend voor henzelf. Als ze dat zeggen, dan moet het wel waar zijn. Men verwijt ons dat we uitspraken doen over Stijn Saelens, alsof wij moeten zwijgen over de feiten omdat we onschuldig pleiten. Ik heb dat inderdaad gedaan omdat ik vind dat ik de dingen moet zeggen zoals ze zijn.”

Een kloot aftrekken

Advocaat Gillis gebruikte nog een klimatologisch geïnspireerde metafoor. “Ik ga me eens op glad ijs wagen. Ik heb net met Evert de Clercq gesproken. Ik heb hem gezegd dat de animositeit tussen hem en de verdediging van Roy Larmit gedaan moet zijn (volgens de advocaten van Larmit werden zij op het proces bedreigd door de Clercq, LK). Je moet je cliënt in de hand kunnen houden, maar Evert flapt er zomaar uit de losse pols van alles uit. Dat kan soms bedreigend overkomen. Zijn vorige advocaat (Pol Vandemeulebroucke, LK) pakte bij ieder vlammetje van Evert naar Larmit toe de bunsenbrander. Om de boel op te poken. Mocht ik vroeger in de zaak gezeten hebben, het was nooit zover gekomen. Maar het was een politieman die de kiem van dat conflict gezaaid heeft. Tijdens een verhoor zegt die politieman dat de raadsman van Larmit ‘een kloot aan het aftrekken’ is van Evert de Clercq. Van daar komt die vijandigheid!”, legde Thomas Gillis uit.

Niet automatisch mededader

Daarop kreeg Frank Scheerlinck het woord voor Roy Larmit. “Het is niet omdat je met een schurk meerijdt, zoals Roy hier gedaan heeft met zijn oom Ronnie Van Bommel, dat hij automatisch mededader is aan de moord die Ronnie gepleegd heeft. Het is ook niet zo dat Roy Larmit zijn oom teruggevoerd heeft naar Nederland. Kijk naar de telefonie van Pierre Serry. Hij kan dat perfect gedaan hebben. En over die bedreigingen van Evert de Clercq aan ons adres, tja, het is op den duur niet leuk meer om hier te zitten als je dat voortdurend moet horen. Zeker voor mijn confrater Joris Van Cauter, die altijd in dit dossier gewoon zijn best gedaan heeft”, pleitte Frank Scheerlinck met luide stem.Zijn medepleiter nam over. “Of Roy nu met of zonder zijn oom teruggekeerd is naar Nederland, dat maakt geen verschil uit. Waarom zou hij daar over liegen”, vroeg Van Cauter zich af.

Nu krijgen de vier beklaagden het laatste woord. Daarna bepaalt de rechtbank een datum voor het vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier