Nederlanders riskeren 30 en 15 jaar voor roofmoord in Menen

© iStock
Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft donderdag voor het hof van beroep in Gent respectievelijk 30 en 15 jaar effectief gevorderd voor Andreas W. (55) en Adriana K. (44). De Nederlanders worden ervan verdacht in 2014 een roofmoord te hebben gepleegd op Stefaan B. in Menen. In eerste aanleg werd enkel W. veroordeeld tot 20 jaar voor doodslag.

Op 22 februari 2014 werd het lichaam van Stefaan B. gevonden op de zolder van zijn woning in Menen. De man had 14 messteken gekregen. Zijn lichaam was in een zeil gewikkeld en lag onder een deur. Hij bleek al op 29 januari om het leven te zijn gebracht. Na de moord werd zijn bankkaart twee maal gebruikt bij een poging om geld af te halen in Ravels. Zijn auto, die eveneens gestolen was, werd daar ook teruggevonden. Het onderzoek leidde naar Andreas W. en Adriana K. Zij logeerden sinds enkele weken bij Stefaan, die ze zelf kenden onder de naam Eric.

Ze werden aangehouden en uitgeleverd aan België. Het koppel blijft de feiten ontkennen. Adriana K. zou al vanaf die bewuste ochtend in Tilburg geweest zijn. Ze werd door de rechtbank in Kortrijk vrijgesproken. Andreas W. werd vervolgd voor roofmoord, maar werd slechts veroordeeld voor doodslag en kreeg de maximumstraf van 20 jaar.

Niet twee, maar 14 messteken

Zelf blijft hij bij zijn verklaring dat het slachtoffer zijn zoon had aangerand en dat er nadien tussen het slachtoffer en hemzelf een schermutseling is ontstaan. Daarbij zouden twee steken zijn uitgedeeld en vervolgens zou W. met zijn zoon vertrokken zijn. Procureur-generaal Frederic Vroman is niet alleen overtuigd dat W. niet twee, maar 14 messteken heeft toegebracht, maar ook dat er een causaal verband is met de diefstal van de bankkaart en de auto. Roofmoord dus, waarvoor hij 30 jaar cel vorderde.

Voor Adriana K. vorderde hij 15 jaar omdat er geen rechtstreekse bewijzen zijn tegen haar dat ze deelnam aan de steekpartij. “Maar ze moet zeker iets gezien hebben, minstens geholpen hebben met de diefstal van de wagen. Ze weet wat er is gebeurd.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier