Nederland levert verdachte steekpartij niet uit omwille van reputatie Belgische gevangenissen

© BELGA
Redactie KW

Een rechtbank in Amsterdam heeft beslist om de verdachte van de dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge voorlopig niet over te leveren. Dat bevestigt zijn advocate Mieke Byttebier. De rechter heeft zijn bedenkingen bij de leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen.

Vrijdag 30 mei 2014 rond 5 uur kreeg Mikey Peeters (19) het in het centrum van Brugge aan de stok met twee jonge mannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen. Eén dag later gaf Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B. zou de fatale steken toegebracht hebben, maar de jongeman van Tsjetsjeense origine is nog steeds voortvluchtig.

Steven V.G. werd meermaals vrijgelaten, maar belandde telkens weer in de cel door de schending van zijn voorwaarden. Ook een enkelband kon de verdachte blijkbaar niet deren. De Leuvenaar verdween enkele weken spoorloos en werd pas op 18 december in Amsterdam ingerekend.

Een rechtbank in Amsterdam moest zich donderdag buigen over zijn overlevering naar België. De zaak werd echter uitgesteld, omdat de rechter zich vragen stelt bij de leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen. Om dezelfde reden werden in de zomer van 2017 al enkele gevangenen niet onmiddellijk overgeleverd door Nederland. Tijdens een debat in de Kamer bleek woensdag dat momenteel 125 gedetineerden in Belgische gevangenissen op de grond moeten slapen.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.