NATO oefent aanpak piraten in Oostende, maar waagt zich niet op zee

De voorbije dagen en nog tot morgen nog oefent de NATO haar paraatheid in de wereldwijde strijd tegen zeeroverij in de Oostendse mijnbestrijdingsschool.


Vrijdag eindigt operatie Snow Master, één van de grootste oefeningen inzake scheepvaartbegeleiding met focus op het probleem van de piraterij. Van die oefeningen was op zee in de voorbije dagen weinig of niets te merken. De training speelde zich zowat volledig af in de Belgisch-Nederlandse mijnbestrijdingsschool Eguermin in Oostende. Vijf dagen lang buigen specialisten van verschillende NATO-landen zich over realistische scenario’s van mogelijke incidenten en hoe daarop gepast te reageren. Die oefeningen zijn een onderdeel van de ‘Naval Co-opration and Guidance for Shipping’ (NCAGS).

Informatie uitwisselen

Bedoeling is om informatie uit te wisselen, de koopvaardij te adviseren en soms ook het begeleiden van vrachtschepen om de economische goederenstroom op zee te verzekeren. Deze NCAGS-procedures kunnen dan toegepast worden in crisisgebieden of zones waar de scheepvaart een bijzonder gevaar loopt. De training is van groot belang want deze procedures worden ieder jaar gebruikt rond de ‘Hoorn van Afrika’ om de civiele koopvaardijschepen te informeren over de beste vaarroute om een bezoek van piraten te vermijden. Deze grootscheepse oefeningen waren aan hun 35ste editie toe en al 10 jaar op rij kreeg piraterij er een erg bijzondere aandacht.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.