Nationale Flitsmarathon: hardrijder aan 93 per uur betrapt in zone 50

Laurens Kindt

Voor de dertiende keer al organiseerde de politie woensdag een Nationale Flitsmarathon. Ook in onze provincie liepen heel wat hardrijders tegen de lamp. Vooral in de politiezone Arro Ieper reden velen te snel.

Niet alle zones namen deel aan de Nationale Flitsmarathon. De politiezone Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke) bijvoorbeeld deed dat niet, naar eigen zeggen omdat ze sowieso elke dag snelheidscontroles houden. Ook in Oostende namen ze dit jaar uitzonderlijk niet deel, omdat het korps nog aan het reçupereren is van de drukke zomermaanden en er ook daar dagelijks snelheidscontroles zijn. De resultaten van de zones die wél deelnamen, bewijzen alvast dat een dergelijke actie nut heeft. In de politiezone Arro Ieper bijvoorbeeld werden 4.658 auto’s gecontroleerd, maar liefst 786 bestuurders drukten daarbij het gaspedaal te diep in. Dat is 17 procent. In diezelfde zone werd iemand betrapt die 127 kilometer per uur reed in een zone waar de snelheid beperkt is tot 70 kilometer per uur. De politie trok er in totaal zeven rijbewijzen in. “Onze cijfers zijn inderdaad aan de hoge kant. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat we heel gericht controleren op plaatsen waarvan we weten dat er vaak te snel gereden wordt”, klinkt het bij de zone Arro Ieper.

In Brugge werden geen rijbewijzen ingetrokken, maar reden toch 161 van de 3989 gecontroleerde bestuurders te snel. In het stukje Bevrijdingslaan waar de snelheid beperkt is tot 50 kilometer per uur betrapte de politie een hardrijder die 79 kilometer per uur reed. In de politiezone Damme/Knokke werden dan weer wel drie rijbewijzen ingetrokken. Daar werd iemand betrapt die aan 93 kilometer per uur door een zone 50 raasde. De politie controleerde er 1.257 bestuurders, 108 daarvan reden te snel. In de politiezone Riho (Roeselare, Izegem, Hooglede) werden 2.503 voertuigen gecontroleerd, 187 daarvan reden aan een te hoge snelheid. Uitschieter daar was een chauffeur die 84 kilometer per uur reed in een zone 50. In Kortrijk deed een chauffeur nog ‘beter’. In de President Kennedylaan werd een auto geflitst die met 138 kilometer per uur door de straat, waar vijftig is toegestaan, racete. In de volledige politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) controleerde de politie 3.333 voertuigen, 359 daarvan waren in overtreding.

In de politiezone Middelkerke controleerde de politie de snelheid van in totaal 1.832 voertuigen. Daarbij werden 264 overtredingen vastgesteld. Ook de politiezone Kouter (Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Oudenburg, Torhout) nam deel aan de Nationale Flitsmarathon. Zij controleerden 3.419 voertuigen en stelden 595 snelheidsinbreuken vast. Vijf chauffeurs reden zodanig snel dat hun rijbewijs zal ingetrokken worden. De politiezone Mira (Waregem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Zwevegem) controleerde op twee plaatsen. Zij betrapten in totaal 14 bestuurders op 305 gecontroleerde voertuigen. In de politiezone Westkust controleerden ze door omstandigheden een dagje vroeger. Daar liepen 87 te snelle chauffeurs tegen de lamp. Bij de collega’s van de zone Bredene/De Haan reden 23 van de 531 gecontroleerde voertuigen te snel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier