Nathan Duponcheel schuldig aan moord op burgemeester Alfred Gadenne

Nathan Duponcheel sneed de Moeskroense burgemeester de keel over bij het graf van zijn vader. Hij achtte Alfred Gadenne verantwoordelijk voor de zelfmoord van zijn vader. © belga
Redactie KW

De jury van het hof van assisen van Henegouwen heeft donderdag Nathan Duponcheel schuldig verklaard aan de moord op de burgemeester van Moeskroen, Alfred Gadenne. De feiten dateren van 11 september 2017, op het kerkhof van Lowingen, deelgemeente van Moeskroen. De jongeman sneed de keel over van de burgemeester omdat hij meende dat die verantwoordelijk was voor de zelfmoord van zijn vader.

De twaalf juryleden velden in minder dan drie uur het verdict. Ze bevonden Duponcheel ook schuldig aan verboden wapendracht, bij zijn ontsnapping op 8 maart 2018.

De jury meende dat de bekentenissen die Duponcheel aflegde bij het begin van het onderzoek bevestigd werden door talrijke elementen. De intentie om te doden bleek uit de keuze van een breekmes, de vele verwondingen op het lichaam van het slachtoffer, en het vaste voornemen waar de dader blijk van gaf. Hij ging voorbedacht tewerk omdat hij de burgemeester opwachtte op het kerkhof van Lowingen, breekmessen kocht en op internet op zoek ging naar informatie over het gevangenisleven in België, over celstraffen bij doodslag, en over Alfred Gadenne.

Voor de veroordeling voor verboden wapendracht baseerde de jury zich op twee getuigenissen. Zij verklaarden dat Duponcheel van plan was om personen te bedreigen toen hij ontdekte dat zijn beste vriend een relatie had met een meisje waar hij een oogje op had.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier