Nachtwinkeluitbaters krijgen zes maanden cel voor uitkeringsfraude

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Een Oostends koppel is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan uitkeringsfraude. De twee kregen elk zes maanden celstraf met uitstel.

Op 26 april vorig jaar voerde de inspectie een controle uit in de nachtwinkel van A.L. (49) en zijn echtgenote M.T. (48) in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. De twee beweerden geen uitkeringen te ontvangen, maar dat bleek een leugen.

M.T. incasseerde tussen mei 2018 en juni 2019 een kleine 19.000 euro aan invaliditeits- en werkloosheidsuitkeringen. Zijn vrouw inde tussen oktober 2017 en juli 2019 ten onrechte ruim 25.000 euro aan dergelijke uitkeringen.

Uitkeringen terugbetalen

Observaties bevestigden dat de twee ondanks hun uitkeringen een actieve rol speelden in de nachtwinkel. Zo werden ze gespot toen ze goederen voor de winkel uit hun auto laadden. Ze bedienden ook klanten.

De twee gaven tijdens het proces de feiten toe en vroegen een voorwaardelijke celstraf. De arbeidsauditeur drong aan op een geldboete van 8.000 euro. A.L. en M.T. moeten de onterecht ontvangen uitkeringen terugbetalen aan de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier