Nachtelijke brand in d’Oude Posterie in Pittem blijkt verboden feestje te zijn

Redactie KW

Een melding van een brand in café d’Oude Posterie in Pittem bleek zaterdagnacht rook van een installatie op een feestje te zijn. Toen de brandweer aankwam, sloegen een aantal aanwezigen op de vlucht. De burgemeester zal maatregelen treffen, want het is al de tweede keer dat de uitbater tegen de lamp loopt.

Om 1.40 uur zaterdagnacht kwam de oproep bij de brandweer binnen. Iemand had witte rook gezien in het populaire café d’Oude Posterie, op de hoek van de Brugsesteenweg met de Posterijlaan. De brandweermannen rukten massaal uit, maar van brand was geen sprake. Het bleek om een feestje te gaan waarbij een aantal gasten wegvluchtte toen ze de brandweer hoorden aankomen.

De brandweer zelf werd in eerste instantie de toegang tot het café ontzegd. “Pas toen ze zeiden dat ze de deur zouden openbeuken, werden ze binnen gelaten”, zegt burgemeester Ivan Delaere (CD&V).

Ook de politie kwam vaststellingen doen. Die trof in het café een tiental gasten aan. “De uitbater zei dat het om een privéfeest ging, maar aangezien het om een horecazaak gaat, is hij flagrant in overtreding”, aldus Filip Feraux van de politiezone Regio Tielt. “Los van het feit dat het al later was dan 1 uur werden andere coronamaatregelen niet gerespecteerd.”

Overtreden coronamaatregelen

De burgemeester was zwaar ontzet toen hij ‘s nachts werd geïnformeerd over wat er gaande was. Eind juli en begin augustus liet hij het café al drie weken sluiten wegens het overtreden van de coronamaatregelen. Volgens de politie omdat er toen ook werd gedanst. Daarvoor had de uitbater, die pas op 1 april het café overnam, ook al enkele verwittigingen gekregen, omdat hij zich niet nauw aan de regels hield.

De burgemeester wacht nu op rapporten van de politie en de brandweer om gevolg te geven aan het voorval. Toen de uitbater op 16 augustus mocht heropenen, had hij gezegd dat hij de regels zou naleven. Onlangs ging hij nog bij de burgemeester langs om een winterterras te plaatsen, maar die plannen mag hij al zeker en vast opbergen. “Wat hij doet, is een slag in het gezicht van alle mensen die wel hun best doen of die zelf met de ziekte zijn geconfronteerd”, zegt Delaere. “Iedere dag zijn we uren bezig met vergaderen om controle te houden. Tot nu toe is dat goed gelukt. Dat dit dan gebeurt, tart alle verbeelding. Het is onacceptabel, ik zal gepaste maatregelen treffen.”

De uitbater had vrijdagmiddag nog op Facebook gezet dat hij de eerste twee weekends van oktober niet open was door verbouwingswerken. Dat er zaterdagnacht een feestje aan de gang was, ontkent hij. “We waren gewoon de rookinstallatie aan het testen. Er is niets gebeurd, alles is in orde”, reageert hij kort.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier