Nabestaanden Margueritte Blondeel: “Ivo Poppe kan mijn moeder niet gedood hebben”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, hebben de nabestaanden van Margueritte Blondeel getuigd. De vrouw overleed in 1996 op 84-jarige leeftijd in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen. Ivo Poppe bekende dat hij de hand had in dat overlijden maar trok die bekentenis later weer in.

De schoondochter en de twee zonen van Margueritte Blondeel zijn ervan overtuigd dat Ivo Poppe niet schuldig is aan de moord op de vrouw. “Mijn moeder lag al een twaalftal dagen in het ziekenhuis. Ze zou er volgens de dokters niet meer uitkomen. Op 22 maart 1996 zeiden de verplegers al dat het niet lang meer zou duren”, getuigde zoon Romain Verhelst. “Ik heb dan samen met mijn vrouw die nacht gewaakt bij het ziekenbed van mijn moeder. We zijn de kamer niet uit geweest, er is ook niemand meer binnengekomen in de kamer. Mijn moeder lag niet in coma, ze vroeg ‘s nachts zelfs nog naar de bedpan. ‘s Morgens leefde ze nog toen mijn broer mij om 7.30 uur afloste”, klonk het. Roland Verhelst bevestigde. “Ik bleef constant bij haar, toen ik plots een zucht hoorde. Ik ging kijken en ze ademde niet meer. De verplegers zeiden toen dat mijn moeder overleden was. Behalve een nonnetje, dat een weesgegroetje kwam bidden, is er niemand in de kamer binnen gekomen. Ik, noch mijn broer, hebben Ivo Poppe daar gezien.”

Niemand heeft graag dat de naam van zijn moeder opduikt in een moorddossier

De nabestaanden van Margueritte Blondeel schrokken dan ook toen de speurders hen in november 2014 vertelden dat Ivo Poppe bekend had dat hij ook bij haar lucht had ingespoten en zo haar overlijden had bespoedigd. Volgens Poppe was het zelfs de laatste keer dat hij ‘actieve euthanasie op een niet-familielid’ pleegde. Hij herinnerde zich dat naar eigen zeggen zelfs nog goed omdat het dicht bij zijn diakenwijding was. “Die plotse bekentenis was een schok voor ons, want we waren altijd bij haar geweest. We twijfelden aan die verklaringen. Niemand heeft graag dat de naam van zijn moeder opduikt in een moorddossier”, klonk het. In een later verhoor ontkende Ivo Poppe dat hij de hand had in het overlijden van Margueritte Blondeel. “Nu ik in het dossier de verklaringen van de nabestaanden heb gelezen, besef ik dat die bekentenis op niets gebaseerd is”, verklaarde Poppe in januari 2015. Op het proces zei hij eerder deze week al dat hij de namen van Margueritte Blondeel en Irma Parmentier aan de speurders gaf, ‘om het onderzoek vooruit te helpen’.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.