Na klacht Blankenbergs slachtoffer: bende riskeert tot vier jaar cel voor oplichting met ‘witwastruc’

© iStock
Redactie KW

Zeven Kameroeners riskeren tot vier jaar effectieve celstraf voor een reeks oplichtingen met de zogenaamde ‘witwastruc’. De bende maakte zijn slachtoffers wijs dat ze zwartgekleurde bankbiljetten “wit kon wassen” of zelfs dupliceren.

Het gerecht kreeg de beklaagden in het vizier na een klacht van een man uit Blankenberge. Enkele Kameroeners hadden hem gecontacteerd met de vraag om te investeren in goud. Na enkele ontmoetingen beweerden ze dat ze zwart gemaakte bankbriefjes opnieuw “wit konden wassen” of zelfs dupliceren. Voor het product dat ze hiervoor nodig hadden, ging het slachtoffer wel 11.000 euro moeten ophoesten. Op dat moment begon de Blankenbergenaar onraad te ruiken en stapte hij naar de politie.

Oplichtersbende

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer benaderd was door de Belgische tak van een internationaal georganiseerde oplichtersbende, gespecialiseerd in de zogenaamde ‘black money scam’ of witwastruc. Ook mensen uit Polen, Indonesië, Oezbekistan en Oman werden door de bende benaderd. In acht gevallen bleef het bij een poging, maar bij een slachtoffer uit Oman lukte het wel. Het geld dat de bende kon aftroggelen werd via Kameroen, Frankrijk en België versluisd.

Celstraffen

De zeven beklaagden leerden elkaar volgens de procureur kennen in het Brussels café van het kopstuk. Voor het kopstuk en twee kompanen eist de procureur vier jaar effectieve celstraf. Twee andere beklaagden riskeren elk achttien maanden cel. Een zesde beklaagde riskeert twee jaar cel. De echtgenote van het kopstuk riskeert zes maanden cel.

De beklaagden wezen met een beschuldigende vinger in elkaars richting. Hun advocaten betwistten onder meer de bendevorming en drongen aan mildere straffen met uitstel. De uitspraak volgt op 7 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier