Na huiszoekingen in Zuid-West-Vlaanderen: 38-jarige man uit Waregem aangehouden op verdenking van mensensmokkel

© Getty Images/EyeEm
Bron: Belga

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 38-jarige Belg van Iraanse origine uit Waregem aangehouden op verdenking van opvallende feiten van mensensmokkel, dit na huiszoekingen in Zuid-West-Vlaanderen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. Moslims zouden aan verblijfsdocumenten geholpen zijn door een bekering tot het protestantisme te ensceneren.

De feiten speelden zich af binnen de christelijke Iraanse gemeenschap in het zuiden van West-Vlaanderen. Volgens het parket werd een systeem opgezet waarbij moslims van Iraanse en Afghaanse origine deden alsof ze zich tot het protestantisme bekeerd hadden. Door die zogezegde bekering zouden ze niet veilig terug kunnen keren naar hun thuisland. De Iraans-christelijke gemeenschap zou niet enkel geholpen hebben om de fictieve verhalen voor te bereiden, maar zou ook attesten afgeleverd hebben over het bijwonen van erediensten en bijbellessen. Op die manier kon hun vreemdelingendossier gestoffeerd worden. “Ook de gesprekken bij het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen zouden door de Iraanse christenen zijn voorbereid”, aldus procureur Frank Demeester.

Erkende vluchteling

Woensdag heeft het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie in opdracht van de onderzoeksrechter huiszoekingen uitgevoerd in Kortrijk, Kuurne, Waregem en Deerlijk. Meerdere mensen werden gearresteerd met het oog op verhoor. Uiteindelijk werd een 38-jarige verdachte donderdag voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter. Het gaat om een erkende Iraanse vluchteling, die ondertussen de Belgische nationaliteit heeft en in Waregem woont. De raadkamer in Brugge zal dinsdag oordelen of hij al dan niet langer in de gevangenis moet blijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.