Moordenares eist 3.000 euro schadevergoeding van ex wegens stalking

Redactie KW

Een vrouw uit Zedelgem, die 25 jaar cel kreeg voor de moord op haar man, eist 3.000 euro schadevergoeding van haar ex-echtgenote wegens stalking. L.C. en T.V. werden in 2006 beroemd toen ze als eerste lesbische koppel huwden in een Belgische gevangenis.

Binnen de muren van de vrouwengevangenis in Brugge sloeg begin 2006 de vonk over tussen L.C. (57) en T.V. (58). De ene zat er vast voor de moord op haar man, de andere voor brandstichting. Eind dat jaar haalde hun ja-woord de nationale media, omdat het het het eerste huwelijk betrof tussen twee lesbische vrouwen in een Belgische gevangenis. Maar in 2016, het jaar waarin L.C. haar vrijheid herwon, kwam het tot een breuk en in 2017 volgde de echtscheiding.

Toch verzoenden de twee zich en zetten ze hun relatie verder tot die in oktober 2018 opnieuw op de klippen liep. Bruggelinge T.V. kon de definitieve breuk evenwel niet verteren en dat leidde op 27 oktober 2018 tot een hevige ruzie met L.C. in het bijzijn van haar kleinkinderen. Daags nadien begon T.V. haar ex hardnekkig te stalken. “Ze achtervolgde haar, hing rond aan de crèche van haar kleinkinderen en stuurde haar talloze berichten met bedreigingen”, stelde de advocate van L.C. donderdag in de Brugse rechtbank. “Ze beschadigde haar wagen en bekladde de woning van haar zoon. Mijn cliënte heeft enorm veel schrik.”

L.C., die tegenwoordig in Zedelgem woont, eist een morele schadevergoeding van 3.000 euro van haar ex. Volgens het openbaar ministerie was er tussen 28 oktober 2018 en 27 december 2019 sprake van zes klachten tegen T.V. In een voicemailbericht uitte ze zelfs doodsbedreigingen: “Ik ga hetzelfde aandoen als wat jij je man hebt gedaan”.

De procureur vraagt een jaar effectieve celstraf voor T.V., die enkel de belaging via sms bekent. “Van achtervolgingen of beschadigingen was geen sprake”, stelde haar advocaat. “Dit is geen zwart-wit-verhaal. Mijn cliënte was destijds dolverliefd en weigerde zelfs om vervroegd vrij te komen, zodat ze bij haar vrouw kon blijven. Na de ruzie in het bijzijn van de kleinkinderen werd mijn cliënte meegepakt voor verhoor. Toen ze terug thuiskwam, was de burgerlijke partij met een groot deel van de inboedel en de gemeenschappelijke wagen weg. Mijn cliënte voelde zich zwaar bedrogen en wou enkel haar spullen terug. Hopelijk kan een milde straf volstaan.”

T.V. kreeg in 2006 vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor brandstichtingen in Nieuwpoort. Ze kwam eind 2007 vrij. L.C. kreeg eind 2005 in het Brugse assisenhof 25 jaar cel opgelegd voor de moord op haar man Jan Ven der Heyden. Hij werd het hoofd ingeslagen met een bijl en met afgezaagde benen in de vaart gedumpt. L.C. is de feiten altijd blijven ontkennen. De uitspraak in de stalkingszaak volgt op 15 oktober.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.