Moordenaar van Caroline Vyncke ontkent elke betrokkenheid

Redactie KW

Geert Vanweehaeghe, hoofdbeklaagde in ‘de zaak Vyncke’ uit Moorsele, ontkent koudweg dat hij iets heeft te maken met de moord op zijn vroegere partner, de 42-jarige Caroline Vyncke.

Tijdens de prelimaire zitting zei Geert Vanweehaeghe (46) aan assisenvoorzitter Koen Defoort dat hij onschuldig is. “Ja, we hadden die avond ruzie. Daarna vertrok Caroline met haar hondje om een wandeling te maken. Ze is nooit meer teruggekeerd. Ik zelf vind het spijtig dat ze vermoord is.” Op zo’n prelimiaire zitting treft de voorzitter samen met de betrokken partijen de praktische schikkingen.

Familie reageert

Zijn verklaring vier jaar na de feiten kwam als een complete verrassing over voor het hof, de verdediging, de advocaten van de burgerlijke partij en zeker voor de familie van Caroline Vyncke. Haar drie zussen en broer en nog enkele familieleden waren eveneens van de partij op de zitting. Mireille Vyncke uit Wevelgem: “We zijn allemaal met verstomming geslagen door deze woorden. Zijn verklaring verrast ons, maar shockeert evenzeer.”

“Na de ruzie ging Caroline met haar hondje wandelen. Ik heb haar nooit meer teruggezien”

De naaste familie volgt op de voet al van het eerste moment van de gewelddadige dood van Caroline Vyncke alles wat wordt ondernomen. Niets mag en kan de nabestanden ontgaan. Ze kijken reikhalzend uit naar het assisenproces, waar eindelijk de volle waarheid voor eens en altijd aan het licht moet komen. Tot op vandaag blijven vele vragen in deze ophefmakende zaak open staan. Stak iemand de moordenaar een handje toe ? In welke precieze omstandigheden werd Caroline Vyncke het leven ontnomen ? Wat was het motief ? Blijft dan nog de cruciale vraag : wie sneed nadien het dode lichaam in stukken en liet de ingepakte resten in de Heulebeek tussen Moorsele en Gullegem achter. 

Moordenaar van Caroline Vyncke ontkent elke betrokkenheid

Mrs. Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, advocaten van Geert Vanweehaeghe.
© Foto Loo

Honderd getuigen

Het assisenproces vangt op maandag 4 mei aan. In de beklaagdenbank zit naast haar ex-partner Geert Vanweehaeghe en ook de Waal Thomas Couvreur (29) uit Doornik, de vroegere buurman van het koppel. Ze worden beschuldigd van moord.

Er staan 102 getuigen op de rol. De laatste getuigen worden op maandag 11 mei verwacht. Het proces duurt zeker anderhalve week.

Heulebeek

Geert Vanweehaeghe meldde de lokale politie op woensdag 9 februari 2011 dat Caroline Vyncke met wie hij samenleefde de avond voordien niet was thuisgekomen van de wandeling met haar hondje. De vrouw werd aanvankelijk als vermist opgegeven. Een paar dagen later werd haar vriend aan de tand gevoeld. Geert Vanweehaeghe zag immers Caroline het laatst.

“Wij, broer en zussen zijn geshockeerd dat de moordenaar van onze zus nu alles ontkent”

De man bekende dat hij haar tijdens een hoogoplopende ruzie van kant maakte. Hij werd opgesloten, maar enkele weken later weer vrij gelaten bij gebrek aan bewijzen van zijn betrokkenheid. Later trok hij zijn bekentenis in om vervolgens een tweede keer toe te geven. Zo heeft Vanweeghaeghe het dode lichaam aan de Heulebeek achtergelaten, maar weet niet daarna met het lijk gebeurde. Hij zit sindsdien opgesloten in de gevangenis van Ieper. Op vandaag ontkent hij weer ook maar een vinger naar Caroline te hebben uitgestoken.

Bebloed mes

Intussen kwam de vroegere buurman Thomas Couvreur in beeld. De speurders waren er achtergekomen dat Geert Vanweehaeghe de dag na de moord als een bezetene wel vijftien keer bij Couvreur aanbelde. Het was in de woning van deze ‘bevriende’ buur dat de speurders de gsm, het horloge van het slachtoffer en het met bloed van Caroline Vyncke bespatte mes aantroffen. Drugsgebruiker en kleine crimineel Thomas Couvreur (28) uit Doornik zit momenteel opgesloten in de gevangenis van Namen.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier