Moordenaar Carmen Garcia Ortega tekent cassatieberoep aan tegen zijn veroordeling

Links: Daniel Deriemacker. Rechts: Carmen Garcia Ortega.
Laurens Kindt

Wervikaan Daniel Deriemacker (35) tekent cassatieberoep aan tegen zijn veroordeling door het Brugse assisenhof tot dertig jaar opsluiting voor de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (33). Dat wordt bevestigd door zijn advocaat Pol Vandemeulebroucke.

Op donderdag 17 oktober veroordeelde het hof van assisen Wervikaan Daniel Deriemacker tot dertig jaar cel voor de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega uit Ieper. De moord dateert van 10 januari 2017.

Na haar avondles Spaans in Komen werd Carmen opgewacht door haar moordenaar die haar dertien keer met een mes stak en ook op haar hoofd stampte. Het onderzoek naar de moord zat lange tijd in het slop tot een getuige zich drie maanden na de feiten meldde. Op basis van zijn getuigenis belandde Daniel Deriemacker, die altijd zijn onschuld staande hield, in de cel.

Na een bewogen proces dat bijna twee weken in beslag nam, achtte het West-Vlaamse hof van assisen Daniel Deriemacker alsnog schuldig aan de moord. Hof en jury noemden de gedetailleerde verklaring van de kroongetuige als een van de belangrijkste argumenten daarvoor. Deriemacker kreeg dertig jaar cel opgelegd en zakte bij de voorlezing van het arrest in elkaar.

Dan toch cassatieberoep

Hoewel vanuit het advocatenkantoor van Pol Vandemeulebroucke eerst klonk dat er geen cassatieberoep zou aangetekend worden, blijkt dat nu wel het geval. “We hebben dat inderdaad toch gedaan”, zegt de advocaat.

Op welke gronden de verdediging meent dat het proces niet helemaal correct verlopen zou zijn, wil de raadsman niet kwijt. Mogelijk stellen ze zich vragen bij het verloop van het door hen gevraagde plaatsbezoek. Voorzitter Antoon Boyen besliste dat het nodig was dat de juryleden met eigen ogen konden vaststellen hoe de situatie was in de Handelsstraat in Komen, waar de feiten plaatsvonden. De voorzitter beval dat hof en jury samen in een busje naar de plaats-delict zouden rijden. Advocaten en publiek moesten zelf ter plekke geraken. Mogelijk situeert zich daar een potentiële procedurefout, aangezien het wettelijk niet toegelaten is dat de drie rechters van het hof zich bij de jury voegen, in de afwezigheid van alle procespartijen.

Wanneer het cassatieberoep zal behandeld worden, is nog niet bekend. Als het Hof van Cassatie beslist dat er inderdaad één en ander niet correct verlopen is, dan moet het hele proces opnieuw gevoerd worden voor een ander assisenhof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier