https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wilmès legt bloemen voor Ann-Laure

© BENOIT DOPPAGNE BELGA
Laurens Kindt

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft in New York bloemen neergelegd bij het herdenkingsmonument voor de Belgische slachtoffers van de terreurdaad die in oktober 2017 het leven kostte aan Ann-Laure Decadt (31) uit Oostnieuwkerke.

Op 31 oktober 2017 kwam de Oostnieuwkerkse Ann-Laure Decadt om het leven bij een terroristische aanslag in New York. Ze was samen met haar zussen en haar moeder aan het fietsen op een afgesloten fietspad langs de Hudson-rivier toen terrorist Sayfullo Saipov zijn wagen het fietspad op stuurde en moedwillig mensen begon aan te rijden. Uiteindelijk vielen acht doden en tientallen gewonden. Bijna vier jaar na de aanslag legde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès bloemen neer voor de Belgische slachtoffers. Op die plaats staat ook een foto van Ann-Laure. Eind volgende maand, op 31 oktober, wanneer de feiten vier jaar geleden zijn, wordt er een gedenkplaat onthuld. Aan die gedenkplaat werkte ook de familie van Anne-Laure mee, zo meldt VRT.

Ondertussen blijft het onduidelijk welke straf Sayfullo Saipov, die na de aanslag kon gearresteerd worden, riskeert. De procedure om de doodsstraf te kunnen eisen werd bij het begin van de rechtsgang al opgestart, nadat toenmalig president Donald Trump tweette dat de man de doodsstraf verdiende. Onder het bewind van zijn opvolger Joe Biden besliste federaal aanklager Merrick Garland om een moratorium op de uitvoering van doodstraffen in te voeren en trok hij de eis tot doodstraf in zeven lopende rechtszaken in. Ook de advocaat van Saipov wil dat de aanklager in zijn zaak de eis tot doodstraf terugdraait. In ruil belooft de raadsman dat zijn cliënt dan schuldig zal pleiten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.