Vrouw toont tijdens reconstructie hoe ze zieke echtgenoot verstikte in Kuurne

Met behulp van een witte pop moest Hilde V. tonen hoe ze haar man medicatie gaf en uiteindelijk versmachtte met een kussen. © JF
Redactie KW

In een bijna vier uur durende reconstructie moest Hilde V. (58) de speurders tonen hoe ze eind vorige maand haar man verstikte met een kussen. De zwaar hulpbehoevende Hilde had het zowel fysiek als emotioneel erg lastig. “Maar nu is wel duidelijk dat ze van in het begin de waarheid sprak”, zegt haar advocaat Patrick Arnou.

Hilde V. leed al 23 jaar aan MS en leunde erg op haar man Jo Depypere voor haar verzorging. In september 2021 sloeg echter ook bij hem het noodlot toe. Op vakantie in Frankrijk kreeg hij een trombose, waardoor hij half verlamd raakte. Hij moest zijn werk en hobby’s opgeven en ook de zorg voor Hilde lukte niet meer.

Op 22 november beslisten ze daarom om samen uit het leven te stappen. Het verloop van die fatale dag moest Hilde V. maandag overdoen voor de speurders. Met behulp van een witte pop moest ze tonen hoe ze haar man medicatie gaf en uiteindelijk versmachtte met een kussen. Vervolgens nam Hilde zelf ook medicatie in, maar zij overleefde. Ze schreef ook een afscheidsbrief maar aangezien die enkel van haar hand was, wou het gerecht grondig controleren of het scenario dat Hilde in het begin schetste wel klopte.

Enkele uren doorbijten

“De reconstructie heeft lang geduurd omdat de onderzoeksrechter alles in detail wou vastleggen en enkele zaken wou uitklaren zoals wanneer ze precies de afscheidsbrief schreef”, zegt advocaat Patrick Arnou. “Het was dus enkele uren doorbijten maar nu is het duidelijk dat het klopt wat mijn cliënte van in het begin verklaarde. Wie liegt op een verhoor valt vaak door de mand op de reconstructie.”

“Die was wel bijzonder zwaar voor mijn cliënte. Door haar beperking had ze het fysiek lastig maar vooral emotioneel was dit een lastige dag. Gelukkig mocht ze intussen de gevangenis verlaten en krijgt ze de juiste begeleiding in het psychiatrisch ziekenhuis. Daar konden ze haar wat voorbereiden en oppeppen voor deze dag waarop ze alles moest herbeleven.” (JF)

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier