Verdachte van dodelijke steekpartij in Oostkamp blijft maand langer in de cel

Redactie KW

De 19-jarige verdachte in de dodelijke steekpartij in Oostkamp blijft een maand langer in de cel. Dat besliste de Brugse raadkamer vrijdagmorgen. Ondertussen is ook duidelijk dat een ripdeal eerder die week wellicht aan de oorsprong van de ruzie lag. De dader moest nog zo’n 600 euro aan de entourage van het latere slachtoffer.

Jordy D. (19) durft zijn cel in de Brugse gevangenis niet uit. En volgens zijn advocaten krijgt hij momenteel ook geen hap door zijn keel. De tiener blijft alleszins wel een maand langer in de gevangenis voor zijn rol als dader van een dodelijke steekpartij vlakbij zijn woning in de wijk Nieuwenhove in Oostkamp afgelopen vrijdagavond. Daarbij kwam de 15-jarige Milan Meert uit Brugge om het leven. De advocaten van Jordy D. stellen dat hij zich enkel wou verweren. “Het slachtoffer is met een stroomstootwapen toegekomen en volgens onze cliënt heeft hij daar ook mee geschoten. De vonken sprongen er uit en hij was bedwelmd. Daarop heeft hij zichzelf en zijn aanwezige vrienden beschermd”, aldus meester Patrick-Bernard Martens en Pieterjan Dens.

De feiten dateren van vrijdagavond. Jordy D. was er toen zijn verjaardag aan het vieren met enkele vrienden. Maar ongevraagd daagden ook Milan Meert en enkele kompanen op. De reden: Jordy D. moest het gezelschap nog 600 euro na een ripdeal enkele dagen voordien. Jordy had toen zo’n 150 gram cannabis gekocht van de entourage van Milan en was weggereden zonder die te betalen. En dat zinde de verkopers uiteraard niet.

De getuigenverklaringen van de aanwezigen lopen behoorlijk uiteen. Volgens sommigen was er eerst nog sprake van een gesprek. Anderen zeggen dan weer dat het heel erg snel escaleerde. Feit is alleszins dat Jordy D. en Milan Meert het met elkaar aan de stok kregen. Die laatste had dus een stroomstootwapen bij. De eerste greep naar een groot mes en haalde enkele keren uit. “Het autopsieverslag zit nog niet in het dossier”, aldus zijn advocaten. “Dus hoe het precies gegaan is weten we nog niet zeker. Hij blijft erbij dat hij enkel zichzelf en zijn vrienden wou beschermen en zich daarom heeft verweerd. Het lijkt ons alleszins duidelijk dat het slachtoffer met kwade bedoelingen was binnen gekomen.”

Volgens de advocaten voelde Jordy zich al een tijdje bedreigd. Wellicht had de bende hem eerder ook al het geld voor de gestolen drugs teruggevraagd. “Hij leefde echt in angst. En die opgeklopte angst en woede – want die jongens drongen zijn feestje binnen – is er op dat moment uit gekomen”, aldus zijn advocaten. Bij een huiszoeking in de woning van Jordy D. werden nadien nog andere wapens gevonden. Het is nog niet meteen duidelijk over welke het precies gaat.

De tiener verscheen vrijdagmorgen de eerste keer voor de raadkamer in Brugge. De verdediging drong niet aan op een vrijlating onder voorwaarden. “We beseffen dat het maatschappelijk belang hier voorrang krijgt”, klinkt het. De aanhouding werd dan ook meteen met een maand verlengd. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.