Twee jaar na de moord op Jill (36) schildert haar zus Loïs ‘sterrensnoetjes’ als therapie

(foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR
Laurens Kindt

Het is vandaag exact twee jaar geleden dat de Wevelgemse Jill Himpe (36) vermoord werd door haar ex Ridouan O. (41). Twee jaar van onpeilbaar verdriet en pijnlijk gemis voor haar familie. Maar het verdriet bracht ook inspiratie, toch voor Jills zus Loïs, die een bedrijfje in kindergrime opzette. “Ik schilder nu sterrensnoetjes, als therapie en met mijn zus als inspiratie”, zegt ze.

Twee jaar geleden werd Wevelgem en omstreken opgeschrikt door de gruwelijke moord op de jonge Jill Himpe. Maandenlang al werd ze gestalkt door haar ex-vriend Ridouan O., die de liefdesbreuk niet kon verkroppen. Op dinsdag 5 november 2019 liep het fataal af voor Jill. Ze zou die dag meerijden met haar baas naar een beurs in Amsterdam, maar daagde niet op in Gentbrugge waar haar werkgever haar stond op te wachten.

Ze bleek die ochtend nog afgesproken te hebben met haar ex-vriend Ridouan O. in Marke. Hij zou haar naar Gentbrugge voeren, maar langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke zette Ridouan O. de Peugeot van Jill langs de kant. Tijdens een hevige ruzie greep hij naar een scalpel en sneed Jill Himpe de keel over. Nadien zette hij koers naar Wevelgem, waar Jill bij haar moeder Caroline inwoonde.

Slachtoffer Jill Himpe. (gf)
Slachtoffer Jill Himpe. (gf)

Daar liet hij het lichaam van Jill achter in de gang en vertrok richting Gent. Onderweg belde hij zijn toenmalige advocaat, die hem aanraadde om zich meteen aan te geven bij de politie. Ridouan O. parkeerde Jills auto vervolgens op een carpoolparking langs de E17 in Deerlijk en liet er zich inrekenen. Sindsdien zit hij in de cel.

Zware depressie

Het hele land was geschokt door de gruwelijke moord op Jill Himpe. Bij de familie van Jill hakten de feiten er diep in. De familie voelde zich in de steek gelaten door politie en justitie, omdat ze al meermaals aangifte gedaan hadden van de stalking door Ridouan O. maar er weinig tot niets gebeurde. “De periode na de moord op Jill zat vol van frustratie, verdriet en pijn”, vertelt Jills zus Loïs twee jaar na de feiten.

“Een hele slechte periode, voor iedereen. Tot onze verbazing is mama in het huis in Wevelgem blijven wonen. Ze wil er niet weg. Omdat Jills katten er zich nog thuis voelen en omdat dat huis de laatste plaats was waar Jill gelukkig is geweest. Zelf voelde ik me na de moord op mijn zus wegglijden in een depressie. Ik zat altijd maar in de zetel, had in niks zin en was totaal futloos. Het kon met mij twee kanten opgaan: ofwel compleet in een zware depressie belanden ofwel iets vinden waar ik weer gelukkig van werd”, vertelt Loïs.

Toveren

Het werd gelukkig dat tweede, en dat heeft Loïs volledig te danken aan haar kinderen Rune (11), Pauline (7) en Hanne (5). “Toen ik weer maar eens in de zetel zat, vroegen mijn kinderen of ik hen eens wou schminken. Ik toverde er meteen een glimlach mee op hun gezicht en ook ik werd er vrolijk van. Voor het eerst voelde ik me weer gelukkig, omdat ik zag hoe gelukkig zij ervan werden. Dit is het, dacht ik. Een soort van openbaring. Ik ben workshops gaan volgen en uiteindelijk ook een opleiding bij de International Face Painting School. Uiteindelijk ben ik er professioneel mee aan de slag gegaan en doe ik, naast mijn fulltimejob, kindergrime in bijberoep. Het maakt mij gelukkig om kinderen gelukkig te maken. Dit is mijn therapie geworden. Wanneer ik een slechte dag heb, neem ik mijn materiaal en ga ik aan de slag. Met mijn kinderen als proefkonijn. Het geeft me warmte”, klinkt het.

Halloween

Loïs zette ondertussen een klein bedrijfje op, Sterrensnoetjes. “De naam is geïnspireerd door mijn zus en heb ik opnieuw te danken aan mijn kinderen. Tante is nu een sterretje geworden, vertelde ik hen na de dood van mijn zus. En dus schilder ik nu sterrensnoetjes. Het is wonderbaarlijk dat uit zoiets gruwelijks en triest uiteindelijk zoiets moois gegroeid is. Ik startte ermee als tijdverdrijf, om een bezigheid te hebben, maar ondertussen gaat het zo goed dat ik het alsmaar drukker heb met Sterrensnoetjes. Zeker de voorbije Halloween-periode was heel druk. Dat was niet het plan, maar het is heel hard aan het groeien. Opnieuw: een wonder”, zegt Loïs.

Sterrensnoetjes hielp haar ook om met het verdriet en het gemis van Jill om te gaan. “Maar nu die datum er weer aankomt, denk je er automatisch meer aan. We hebben onlangs nog het dossier mogen gaan inkijken, maar eigenlijk weten we nog altijd niet veel meer dan twee jaar geleden. Het onderzoek is nog altijd bezig”, klinkt het.

Assisen

Dat bevestigt ook het parket van Kortrijk. Zicht op een eventueel assisenproces is er nog niet. In de wandelgangen klinkt het wel dat men hoopt om het onderzoek begin volgend jaar af te ronden. Momenteel zijn de speurders nog bezig aan het luik over de moraliteit van Jill Himpe, traditioneel de laatste stap in een moordonderzoek. De verwachting is dan ook dat een proces er waarschijnlijk begin 2023 zou kunnen komen.

Ridouan O. (met bordeaux kap) tijdens de reconstructie. (foto LK)
Ridouan O. (met bordeaux kap) tijdens de reconstructie. (foto LK)

Ridouan O. zal wellicht minstens tot dan in de gevangenis blijven. De 41-jarige Kortrijkzaan veranderde recent van advocaat en wisselde Thomas Vandemeulebroucke in voor het kantoor van de Gentse procedurepleiter Hans Rieder. De familie van Jill Himpe wordt bijgestaan door raadsman Jef Vermassen en door de ervaren Kortrijkse assisenpleiter Jan Leysen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.