Tom Spier bekent Kortrijkse Kasteelmoord: “Ik heb papa geslagen, maar ik wilde hem niet dood”

Laurens Kindt

In het onderzoek naar de moord op Frans Debaillie (90) uit Kortrijk heeft de zoon van het slachtoffer, de beruchte Tom Spier (56), bekentenissen afgelegd. De man, ex-wereldkampioen bodybuilden, ontkende eerst in alle toonaarden ook maar iets met de moord te maken te hebben, maar gaf onlangs toe dat hij zijn hoogbejaarde vader wel degelijk geslagen heeft. “Maar ik wou hem niet dood”, zei hij aan zijn ondervragers.

De gerespecteerde neus-, keel- en oorarts Frans Debaillie werd op zondag 5 april dood teruggevonden op de trappen van zijn kasteeltje op Hoog Mosscher in Kortrijk. Het was zijn zoon Tom die de hulpdiensten belde. “Ik ben om 2 uur vertrokken voor een nachtelijke wandeling met mijn hondje en ik heb mijn vader gevonden op de trappen van het kasteel, in een plas bloed. Geen idee wat er gebeurd is”, beweerde hij.

De spoedarts zag meteen dat er van een banale val geen sprake kon zijn. Het hoofd van de 90-jarige Frans Debaillie was zodanig toegetakeld dat de verwondingen niet verklaarbaar waren door een val. De politie werd erbij geroepen en die ontdekte al snel dat er ook binnen in het kasteel bloedsporen waren. Zo zat er op de canapé in de woonkamer een duidelijk bloedspoor en waren er zelfs sleepsporen te zien van in de woonkamer tot aan de trappen.

Mike Tyson

Kwaad opzet dus en meteen viel alle verdenking op degene die de feiten als eerste meldde: Tom Debaillie. Het hele verhaal over het nachtelijk uitlaten van de hond klonk ook al niet meteen als de meest plausibele uitleg én de man bleek bovendien een rijkgevuld strafblad te hebben. Voor de politie én voor al wie af en toe een café in het Kortrijkse binnen stapte, was Tom Debaillie allerminst een onbekende.

De schrik van de horeca , kreeg hij als bijnaam nadat hij in het uitgaansleven een man tot moes en een andere in coma had geslagen. Tom Spier werd zijn tweede bijnaam omdat hij zich in een ver verleden kroonde tot wereldkampioen bodybuilden en zijn eigen fitnesscentra uitbaatte. Op zijn strafblad prijken daarnaast veroordelingen voor bezit en gebruik van anabole steroïden, bedreigingen, belaging en diefstal. Dat Tom Spier jarenlang een tatoeage à la Mike Tyson op zijn aangezicht had, droeg ook bij tot zijn bekendheid – of beruchtheid – in het Kortrijkse nachtleven.

Ruzie over geld?

De speurders hadden al heel snel door dat de zoon wel iets met de gewelddadige dood van de vader moest te maken hebben. In het kasteel waren op het moment van de feiten alleen Tom Debaillie, vader Frans en een inwonende poetsvrouw aanwezig. Die vrouw – eigenlijk een transgender die ooit door het leven ging als Saïd maar zich nu Sonja laat noemen – beweerde dat ze op de bovenverdieping was en kwam vrij snel na de moord terug op vrije voeten.

“Het was niet de bedoeling van mijn cliënt om zijn vader te doden. Helaas is dat wel gebeurd” (Advocaat Kris Vincke)

De dame vertelde dat ze die nacht geruzie had gehoord tussen Tom Spier en zijn vader, mogelijk over geld. Zoon Tom leefde al jaren op kosten van zijn steenrijke vader, voor wie hij officieel mantelzorger was. Maar van geruzie die nacht was er volgens Tom Spier geen sprake, zo hield hij vol tijdens zijn eerste verhoren. “Mijn cliënt is in shock door het aantreffen van zijn dode vader. Hij is erg emotioneel en in de rouw. Met zijn dood heeft hij niets te maken, maar hij begrijpt dat men hem opgesloten heeft”, verklaarde zijn toenmalige advocaat.

Geen tiran

Enkele maanden nadenken in de gevangenis, de confrontatie met het staalharde bewijs – waaronder DNA – in het dossier én een andere advocaat hebben blijkbaar een en ander in gang gezet. Sinds zijn laatste verhoor ontkent Tom Spier niet langer dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. “Er is een discussie geweest tussen die twee en er zijn slagen gevallen die uiteindelijk tot de dood van het slachtoffer hebben geleid”, zegt Kris Vincke, de nieuwe advocaat van Tom Spier.

Tom Spier bekende dat hij zijn vader geslagen heeft.© NS
Tom Spier bekende dat hij zijn vader geslagen heeft.© NS

“Maar het was geenszins de bedoeling van mijn cliënt om zijn vader te doden. Helaas is dat wel gebeurd. Tom had die avond ook gedronken – te veel wellicht – en hij kan het zich allemaal niet zo goed meer herinneren. Waarover de discussie tussen vader en zoon ging, weet ik niet. Tom wordt hier en daar als tiran afgeschilderd, maar ook de vader was niet de makkelijkste om mee samen te leven. Om alle details uit te klaren, zullen we moeten wachten tot de reconstructie plaatsvindt. Dat zal wellicht ergens in het voorjaar zijn”, klinkt het.

Kasteelmoord

Dat Tom Spier de gerenommeerde assisenpleiter Kris Vincke onder de arm neemt, hoeft niet te verbazen. Van alle West-Vlaamse advocaten heeft de advocaat uit Beernem al de meeste assisenzaken gepleit. Komend jaar treedt hij in minstens drie assisenzaken op. De advocaat staat ervoor bekend weinig doekjes om de waarheid te winden en op een open, eerlijke en eenvoudige manier het dossier voor de jury te brengen. Dat hij in die andere Kasteelmoord – de moord op kasteelheer Stijn Saelens in Ruiselede – medeverdachte Pierre Serry na jarenlang zwijgen toch kon overtuigen om te spreken en zo het onderzoek in een stroomversnelling bracht, is daar het schoolvoorbeeld van.

“Het moet klikken tussen de cliënt en mij en hij moet mijn strategie steunen. Anders stopt het voor mij. Als je niet geloofwaardig bent, houdt het op. Ik ga me niet belachelijk gaan maken”, zei de pleiter daarover begin 2020 in deze krant. Dat Tom Spier, nadat hij meester Vincke onder de arm nam, plots tot bekentenissen overgegaan is, berust wellicht op weinig toeval.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.