Moord, incest, gestolen tuinkabouters en nu ook poging doodslag: opnieuw zit een Vancoillie in de cel

(gf)
Laurens Kindt

Voor de zoveelste keer heeft de politie een lid van de beruchte Ichtegemse familie Vancoillie gearresteerd. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De 33-jarige Koen uit Torhout zit sinds zaterdag in de cel op verdenking van poging doodslag op zijn vriendin. De familie Vancoillie staat in onze provincie geboekstaafd als één van de crimineelste families, met veroordelingen voor moord, incest en diefstal op het strafblad.

Een ploeg van de politiezone Kouter diende zaterdagmorgen in alle vroegte ter plaatse te gaan bij een geval van familiaal geweld op een appartement in Torhout. Eenmaal ter plaatse bleek dat het slachtoffer er erg aan toe was. De jonge vrouw werd met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze nog altijd verblijft. De dader bleek, op zijn zachtst gezegd, geen onbekende voor de politie. De 33-jarige Koen Vancoillie werd ter plaatse ingerekend, al ging dat naar verluidt niet zonder slag of stoot. Vancoillie werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden op verdenking van poging doodslag. Hij verschijnt deze week voor de raadkamer, die zich zal buigen over zijn verdere aanhouding.

Ichtegemse familie Vancoillie

Koen Vancoillie is de zoveelste telg uit de familie Vancoillie die met de arm der wet te maken krijgt. Al ruim twintig jaar maakt de familie de streek van Torhout en Ichtegem onveilig met allerlei crimineel gedrag. Negen kinderen telt het gezin.

Al sinds de vroege jaren 2000 maakten de zonen amok op fuiven, gooiden ze ruiten in en gingen ze aan de haal met tuinkabouters uit tuinen. Kattenkwaad, klonk het, maar de politie had alvast de handen vol met alle processen-verbaal over de familie. Ouders Danny en Linda lieten begaan, terwijl ze zich bezig hielden met hun winkeltje in prullaria in Ichtegem, waar ze spullen verkochten waarvan de afkomst niet altijd even duidelijk was. Volgens één van hun dochters werden haar broers door vader Danny op strooptocht gestuurd.

Frederik Vancoillie op zijn assisenproces in 2009. (archief Belga)
Frederik Vancoillie op zijn assisenproces in 2009. (archief Belga) © KURT DESPLENTER BELGA

In 2004 barstte een incestaffaire los rond de familie. Twee dochters beschuldigden vader Danny van incest. De man ontkende in alle talen, maar werd op heterdaad betrapt met één van zijn dochters in een auto op de parking van de Aldi. Tijdens een huiszoeking vonden agenten ook videobeelden waarop duidelijk sprake was van seksueel misbruik van zijn dochters. In 2005 kreeg hij daarvoor de maximumstraf van tien jaar voor verkrachting en aanranding. Ook de moeder, de grootmoeder en zoon Frederik werden toen veroordeeld.

Moord

Zoon Frederik heeft daarnaast nog een zware veroordeling op zijn strafblad. Op 25-jarige leeftijd werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Jessica Van Lierde, in juni 2005 in Oostende. Het 18-jarige meisje uit Geraardsbergen werd er eerst gewurgd en vervolgens verkracht door Frederik Vancoillie en een kompaan. De inspiratie voor hun daden vonden beide heren naar verluidt in een pornofilm. Op het proces kwam het tot een aanvaring tussen Thomas Vandemeulebroucke, één van de advocaten van Frederik Vancoillie, en vader Danny Vancoillie. Toen Vandemeulebroucke vroeg om iets positiefs over zijn zoon te vertellen, haalde vader Danny ongeïnteresseerd zijn schouders op en zweeg hij, tot grote frustratie van de advocaat.

2005 was overigens een bijzonder druk jaar op gerechtelijk vlak voor de familie Vancoillie. Ook Koen, die nu in de cel zit, kreeg toen een celstraf van vijf jaar op gelegd. Als 17-jarige had hij in drie verschillende scholen in de regio Ichtegem brand gesticht, naar eigen zeggen uit verveling. De jeugdrechter gaf hem uit handen, waarop de correctionele rechtbank hem tot vijf jaar cel veroordeelde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.