Broer van Aloïs die zijn vrouw doodsloeg: “Omdat ik geen telefoon bij had, ben ik naar de politie gereden om hulp te vragen”

Moordverdachte Aloïs D. © (Foto LSi)
Redactie KW

Een huwelijk van 66 jaar eindigde dinsdagmiddag met een tragedie in Oostrozebeke. Nadat ze ’s morgens ruzie hadden gemaakt, sloeg Aloïs D. (87) zijn vrouw Marietta C. (87) met een hamer het hoofd in. “Ik heb hen nog willen helpen, maar ze hebben mij weggestuurd”, zegt Aloïs’ broer Eric, die het drama ontdekte.

Op 5 augustus vorig jaar stak burgemeester Luc Derudder nog een kaartje in hun brievenbus. Aloïs D. en Marietta C. uit Oostrozebeke vierden hun briljanten huwelijk en het 87-jarige koppel verdiende voor hun 65 jaar samenzijn felicitaties. Maar nu, iets meer dan een jaar later, ziet de wereld er helemaal anders uit. Aloïs D. werd dinsdagmiddag door de politie opgepakt voor moord op zijn vrouw. In de keuken van hun grote villa, gelegen tussen de maïsvelden in de Molstenstraat op het gehucht De Ginste, sloeg de gepensioneerde antiquair haar met een hamer het hoofd in.

Het was Eric, de broer van Aloïs, die dinsdagmiddag iets voor 13 uur op het drama stootte. Hij had net boodschappen voor zijn broer en schoonzus gedaan. “Het was nog maar net gebeurd”, zegt hij. “Ik zag Marietta in de keuken liggen, ze leefde nog. Omdat ik geen telefoon bij had, ben ik naar de politie gereden om hulp te vragen.”

Een MUG-arts snelde nog naar Oostrozebeke, maar voor Marietta kwam alle hulp te laat. Niet veel later overleed ze. Aloïs D., die nog in huis was, werd opgepakt. “We hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor moord”, aldus het parket van Kortrijk. “Het was meteen duidelijk dat het slachtoffer met geweld om het leven was gebracht. De man van 87 jaar heeft intussen bekentenissen afgelegd en de onderzoeksrechter heeft beslist hem aan te houden.”

Naar de Aldi

Voor een aantal familieleden was het enorm schrikken toen ze het nieuws vernamen. D. is de oudste van zeven broers en zussen. Een van de broers las pas dinsdagmorgen in de media wat er was gebeurd. Een ander familielid, dat wel eens een klusje uitvoerde voor het echtpaar, had geen weet van ruzies tussen het koppel, dat een teruggetrokken bestaan leidde.

© (Foto CLY)

Maar voor Eric is het duidelijk wat er zich afspeelde. “Toen ik ’s morgens om 10.30 uur bij hen aankwam, zat er een haar in de boter. Ik heb hen nog willen helpen om de rust te doen terugkeren, maar ik ben weggestuurd. ‘Ga maar naar de Aldi om bakken water’, klonk het, wat ik heb gedaan.”

Het parket kan voorlopig niet bevestigen of een echtelijke ruzie tot de moord geleid heeft. “Het motief maakt deel uit van het onderzoek”, klinkt het. Het bejaarde koppel kwam nog niet eerder in aanraking met het gerecht. Ze hadden vroeger een groothandel in antiek en runden ook een poos een winkel. Samen trokken ze naar markten in Parijs. Ze hadden geen kinderen. “Het is niet te begrijpen dat zoiets kan gebeuren tussen mensen die altijd samen waren en elkaar zo graag hebben gezien”, zegt Eric. (GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.